Ново устройство обещава напредък в лечението на Паркинсон

20339
Ново устройство обещава напредък в лечението на Паркинсон
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Учени са разработили безжично устройство, което може да стимулира мозъка с електрически поток, което потенциално предоставя фино настроено лечение на пациенти със заболявания като епилепсия и болестта Паркинсон пише БГНЕС.

Невростимулаторът, наречен WAND, работи като "пейсмейкър за мозъка", следейки електрическата активност на мозъка и доставяйки електрическа стимулация, ако открие нещо нередно, заявиха изследователи от Калифорнийския университет в Бъркли, САЩ. Тези устройства могат да бъдат изключително ефективни за предотвратяване на изтощителни тремори или припадъци при пациенти с различни неврологични състояния, според проучване, публикувано в списание Nature Biomedical Engineering.

Паркинсон осакатява 20 000 българи

Около 12 000 - 13 000 българи са с диагноза паркинскон – прогресивно неврологично заболяване, което има осакатяващи последствия. ...

Въпреки това, електрическите сигнатури, които предхождат припадък или тремор, могат да бъдат изключително фини, а честотата и силата на електрическата стимулация, необходима за предотвратяването им, са също толкова чувствителни. Може да отнеме години леки корекции от лекарите, преди устройствата да осигурят оптимално лечение.

WAND, което значи безжично устройство за невромодулация без артефакти, е едновременно безжично и автономно, което означава, че след като се научи да разпознава признаците на тремор или припадък, той може сам да регулира параметрите на стимулиране, за да предотврати нежеланите действия. Тъй като устройството може да стимулира и записва едновременно, то е в състояние да регулира тези параметри в реално време.

WAND може да записва електрическа активност през 128 канала, или от 128 точки в мозъка, в сравнение с осем канала при други системи от този тип. За да демонстрира устройството, екипът използва WAND, за да разпознае и забави специфичните движения на ръцете при маймуна макак.

"Процесът на намиране на подходяща терапия за пациент е изключително скъп и може да отнеме години," каза Рики Мюлер, асистент в Калифорнийския университет в Бъркли. "Значителното намаляване на разходите и продължителността може потенциално да доведе до значително подобряване на резултатите и достъпността," каза още Мюлер.

11 април е Световен ден за борба с болестта Паркинсон

На 11 април, когато традиционно отбелязваме Световния ден за борба с паркинсоновата болест, Европейската асоциация на страдащите от бол...

"Искаме да дадем възможност на устройството да прецени какъв е най-добрият начин да се стимулира даден пациент да даде най-добри резултати. И можете да го направите само като слушате и записвате нервните сигнатури", уточни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Центърът на Ню Йорк осъмна със специален поздрав за българска марка

Интерактивна образователна инсталация на Yettel кани потребителите да научат повече за електронните отпадъци

Русия се цели по Украйна със сателитни снимки, купени от американски компании?

Над 100 представители на А1 се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир A1 Gaming Thursday

С коя компания преговаря Apple за внедряване на AI модела ѝ във функции на iPhone?

Запознайте се с Dell XPS 14: Пример за премиум лаптоп

Турският дрон "Байрактар" успешно изстреля свръхзвукова ракета (ВИДЕО)

Кой оглави класацията за най-надеждна мрежа у нас

След стъпките на САЩ да забрани TikTok: Китай ще защити интересите на компанията

Многообразие и приобщаване – това ли е новата важна тема за бизнеса?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...