Олимпиада ли? През лятото на 2016 светът бе покемони

2344
Олимпиада ли? През лятото на 2016 светът бе покемони
Снимка: Gettyimages.com

Едно от нещата, с които със сигурност ще бъде запомнено лято 2016, е световната мания по покемоните. Симпатичните същества отново станаха модерни заради Pokemon Go - мобилната игра, която надмина по потребители Twitter през Android; която бе инсталирана на повече устройства от Tinder; която покачи стойността на Nintendo с милиарди. И която имаше доста краткотрайна популярност.

Нетрадиционното в Pokemon Go спрямо други игри е, че ви кара не само да взаимодействате с телефона си, но и да излезете навън и да посещавате различни реални места - тъй като е игра, използваща т. нар. добавена реалност. Целта е да уловите известните малки покемони от екрана на телефона, докато те се появяват по локации и трасета, създадени на базата на картата на вашия град. Приложението използва GPS-а и камерата на смартфона ви, за да засече къде се намирате и да накара различни покемони да „изникнат" около вас.

В САЩ застреляха ловец на покемони

Млад мъж бе застрелян от неизвестно засега лице в американския град Сан Франциско, Калифорния по време на игра на популярната "Покемон ...

Играта породи шегички, че благодарение на нея геймърите най-сетне са излезли от домовете. Всъщност тя се хареса на много не-геймъри и от нея наистина имаше полза за здравето - накара доста тийнейджъри да се раздвижат, преследвайки покемони. Преди дни дори бе публикувана статистика, според която потребителите на приложението вече са навъртели над 9 млрд. км пеша.

Като всяка мания обаче Pokemon Go имаше и своята тъмна страна. Оказа се пристрастяваща и - тъй като покемоните могат да се появят на всякакви места - доведе до падания, счупвания, наранявания. Не липсваха някои куриози, като например факта, че служителите по белгийските летища започнаха да прекарват повече време в играта, отколкото в изпълнение на задълженията, което доведе до забрана на Pokemon Go там. Най-лошото обаче бе, че имаше и смъртоносните инциденти. Един ловец на покемони бе убит, а друг бе настанен в болница със сериозни огнестрелни рани в Гватемала, като неизвестни въоръжени мъже ги атакували по време на играта. В Япония шофьор уби пешеходка, защото гледал в телефона си вместо в пътя. И това бяха само някои от случаите.

За щастие, в България не се стигна чак до такива трагедии, макар да имаше няколко леки произшествия с невнимателни шофьори, ловящи покемони. Но вманиачаването определено бе заразно. Малки и големи се опитваха да хванат съществата по покриви и градинки, села и паланки. Темата стана водеща дори за новинарските емисии, а в НДК бе организиран най-големият лов на покемони. С присъщото си чувство за хумор българинът побърза да посвети и вицове на Pokemon Go (най-добрите си припомнете тук).

Широката популярност на играта обаче траеше само няколко седмици. Дали потребителите се отегчиха или есенното време ги отказа от дългите разходки в издирване на покемони? Каквато и да бе причината, манията се уталожи…засега.

Български прочит на световноизвестната игра Flappy Bird (ВИДЕО)

Български разработчици са изразили своето виждане върху популярната игра за смартфони и таблети Flappy Bird. Нашенската игра се казва ...

За японската компания Nintendo успехът на Pokemon Go бе наистина необходим и ѝ позволи да придвижи напред други свои проекти, сред които мобилната игра Super Mario Run. Тя бе пусната на пазара преди няколко седмици и вече чупи рекорди. Явно носталгията по класиките на 90-те остава печеливш ход. Дали Марио ще спаси принцесата и ще задмине покемоните по приходи - предстои да разберем през 2017 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Над 600 учители от цялата страна придобиха нови знания и умения за използване на изкуствения интелект

Създаден да впечатлява: вижте новия Huawei Watch 4 Pro Space Edition

Бъди смарт с Huawei Smart Watch в комплект с безжични слушалки от А1

САЩ: С Мъск успешно противодействаме на руските военни да ползват Starlink

Има проблеми с мозъчния чип на Neuralink, имплантиран в човек

TikTok автоматично ще отбелязва видеа, генерирани от изкуствен интелект

Безплатна застраховка до края на годината за всички модели от серията iPhone 15 от Yettel

Вижте най-новите смартчасовници на българския пазар: Huawei Watch 4 Pro Space Edition и Watch GT 4 41 mm Green Edition

Bosch представя специално 3D мапинг шоу на Фестивала на светлините LUNAR 2024

HUAWEI WATCH 4 Pro LTE 48mm Space Edition и WATCH GT 4 41mm Green в комплект с безжични слушалки от Yettel

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии