Основателят на eBay дарява 100 млн. долара в подкрепа на независимата журналистика

2116
Основателят на eBay дарява 100 млн. долара в подкрепа на независимата журналистика
Снимка: Getty Images

Основателят на сайта за онлайн търговия eBay Пиер Омидияр в рамките на три години ще дари чрез своята фондация 100 млн. долара в подкрепа на „независимите медии и разследващата журналистика“ по света, както и за борба с „невярната информация и речта на омраза“.

Сред първите, които ще получат средства в рамките на програмата на Омидияр е Международният консорциум за разследваща журналистика, който миналата година разкри корупционната схема зад т. нар. панамски досиета. За разширяване на дейността си организацията ще получи 4,5 млн. долара.

Безработен татко се предложи на търг в eBay, за да събере пари за Коледа

Безработен татко се предложи на търг в интернет аукциона eBay с надеждата да получи пари, с които да купи коледни подаръци за двете си ...

„По света виждаме притеснително съживяване на авторитарните политики, които подкопават прогреса към едно по-отворено и приобщаващо общество“, се казва в изявление на Мат Баник партньор в ръководството на организацията Omidyar Network.

„Липсата на правителствена реакция и разрастващото се недоверие в институциите, особено в медиите, разрушават доверието. Все повече фактите се опростяват, разпространява се невярната информация, пренебрегва се поемането на отговорност, а каналите, които дават гласност на гражданите, се оттеглят“, се казва още в текста.

В съобщение в „Туитър“ самият Омидияр заяви, че „борбата срещу погрешната информация, авторитарните лъжи и онлайн насилието е битка, която можем да спечелим“. Той също така обеща да инвестира 250 млн. долара в своята онлайн дейност, която включва и сайта за разследвания The Intercept.

Омидияр е роден във Франция и има ирано-американски произход. През 2013 г. той дава начало на организацията First Look Media, която включва в себе си The Intercept и стимулира развитието на нови технологични платформи за медии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии