Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проектът за танка „Армата” може да отиде под ножа

17 декември 2020, 14:51 часа • 10430 прочитания

Значителните разходи за подкрепа на руската икономика и населението в „ковидната” 2020 г. рязко намалили възможностите на руската държава да финансира отбранителните програми. Експерти оценили за сметка на кои военни проекти бюджетът може да направи икономии и кои не могат да бъдат пъхнати в „долно чекмедже”.

За това, че правителството на Мишустин сериозно мисли от кои параграфи на бюджета може да се направят икономии през 2021 г., стана ясно още през октомври, твърди изданието k-politika.ru.

Тогава се появиха информации, че финансовото министерство предлага съкращаване на разходите за силовите структури примерно с 10%. Това обаче не решава проблема с дефицита.

Министерството на отбраната усилено търси резерви за икономии. През ноември военният министър Сергей Шойгу съобщи, че 2/3 от военния бюджет ще отиде за закупуване на ново въоръжение и ремонт на наличното в момента.

Планира се получаването на 3400 броя нова бойна техника и 1300 да бъдат ремонтирани. Ясно е, че ремонтирането на техниката е по-евтино от закупуването на нова.

Изданието k-politika.ru потърсило мнения на експерти относно възможните варианти за съкращаване на разходите за отбрана

Например директорът на Центъра за анализ на стратегиите и технологиите (ЦАСТ) Руслана Пухова споделил: „Съвършено е очевидно, че скъпо струващите проекти за океански флот – авионосци и ескадрени миноносци – които сега са заложени в

Държавната програма за въоръженията, трябва да бъдат отложени. Те ще почакат. Океанският флот на съвременна Русия, за разлика от Съветския съюз или САЩ, не е приоритетен.”

Според него, с цял ред скъпи програми за Сухопътни войски също не трябва да се бърза.

- Например що се отнася до танка „Армата”. Отчитайки, че у нас доктрината е отбранителна и няма да нападаме никого, а танковете са настъпателно въоръжение, те също може да почакат. Танковете Т-90 и модернизираните Т-72 още може да останат за известно време. Така че закупуването на „Армата” може да се поотложи.

Системата е много скъпа и необходимостта да я имаме в стотици броя и то съвсем скоро, е абсолютно очевидна. При това що се отнася до конвенционални въоръжения, то е абсолютно очевидно, че непременно трябва ускорено да финансираме безпилотните системи с различно предназначение. На първо място са ударните безпилотници, които нашата армия засега няма.

Превод: Ганчо Каменарски

Още:Русия пуска на пазара 50 нови военни машини

Ганчо Каменарски
Ганчо Каменарски Отговорен редактор
Новините днес