Роботите ще оставят без работа половината човечество

5198
Роботите ще оставят без работа половината човечество

Роботите могат да станат главна заплаха за благополучието на жителите на Индия и Китай – над 69% и 77% от гражданите на тези страни могат да се лишат след 25 години от работа благодарение на развитието на робототехниката, заявиха учените на годишното събрание на Американската асоциация за напредъка в наука във Вашингтон.

В последните години все повече учени, включително прочутият британски физик Стивън Хокинг, започват все по-скептично да се отнасят към бъдещото развитие на системите за изкуствен интелект и робототехника, смятайки, че "разумните машини" ще донесат на човечеството още повече проблеми, отколкото ползи, и дори ще послужат като причина за мащабни катастрофи или техногенен апокалипсис.

Роботите навлизат в 35% от професиите до 20 години

Учени извършиха обемни и задълбочени анализи какви работни места попадат под заплаха да бъдат превзети от роботи – на прицел по...

Моше Варди от университета Райс в Хюстън (САЩ) и неговите колеги са изучили социалния аспект на развитието на робототехниката – те се опитали да прогнозират как бъдещата еволюция на роботите и изкуствения интелект ще повлияе на икономиката на Земята и благополучието на различни слоеве от населението.

В изчисленията си Варди и колегите му се опирали на две неща – какви задачи са способни по принцип да решават роботите, заменяйки хората, и доколко подобна замяна ще бъде целесъобразна от икономическа гледна точка. Например нискоквалифицираният труд се отплаща толкова ниско, че замяната на такива работници с роботи не е изгодно от гледна точка на вложения на средства.

Изчисленията показали, че от развитието на робототехниката ще пострадат не нискоквалифицираните категории трудещи се, както очакват футуролози и икономисти, а средният работен клас – хората, занимаващи се със сравнително сложна, но механично еднообразна работа. Например това са държавни чиновници, шофьори на автобуси, касиери в супермаркети, работници в хранителни заводи и други специалисти, чиято работа не изисква креативен подход.

Поради това нивото на заетост в света ще се снижи с 60 до 50% и голяма част от този спад ще се падне на тези страни, където работниците са повечето от трудещите се. Ярък пример за това могат да станат Индия и Китай, където две трети от икономически активното население може да се лишат от работа поради „настъплението на машините“. В противоположност на това малко по-малко от половината заети граждани в постиндустриалните страни, като например САЩ, ще се лишат от работа.

Роботите хирурзи също правят грешки

Учени от университета Ръш (САЩ) са анализирали статистиката от провеждане на медицински операции, изпълнявали от роботи хирурзи. Споре...

Във всеки случай, както признава Варди, подобни цифри не обнадеждават. По думите му политиците и всички хора си струва да се замислят с какво да се занимават, когато роботите поемат върху себе си по-голямата част от работата, допълва РИА Новости.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии