Русия се готви да блокира Фейсбук, Туитър и YouTube

6165
Русия се готви да блокира Фейсбук, Туитър и YouTube
Снимка: iStock

В сряда, 9 декември, Държавната дума на Русия гласува на първо четене законопроект, касаещ цензурата от интернет порталите. Тази правна инициатива предизвика голям обществен резонанс, тъй като дава възможност за блокиране на YouTube, социалните мрежи Фейсбук (Facebook) и Туитър (Twitter), както и всички други сайтове, които според руските власти цензурират руските медии, съобщава БГНЕС, позовавайки се на материал на "Дойче Веле".

Други наказания, които могат да бъдат приложени към интернет платформите, са забавяне на трафика им и налагане на административни глоби до 3 милиона рубли. Блокирането и забавянето на трафика може да се прилага заедно с глоби, а блокирането на отделни страници или ресурс изцяло ще зависи от самата платформа.

И РИА Новости вече не може да бъде намерена в Twitter

Американските социални мрежи засилват цензурата: Twitter направи още една стъпка към контрол на руското информационно поле - премахна а...

Сред съавторите на законопроекта са членът на Съвета на федерацията Алексей Пушков, както и ръководителят на Комитета на Държавната дума по информационната политика Александър Хинщайн.

На свой ред държавният вестник "Российская газета" обяснява, че на първия етап чуждестранните социални мрежи и интернет ресурси, за които се подозира, че цензурират руските медии, ще получат предупреждение. "Ако интернет платформата не коригира нарушението в определения срок, Роскомнадзор, в съгласие с Министерството на външните работи на Руската федерация, ще се свърже с Главната прокуратура на Русия. Мярката е пълно блокиране на територията на Русия", пише вестникът.

Според законопроекта, ще бъдат приложени санкции "за ограничаване на достъпа до информация за расова, етническа и политическа принадлежност".

Чуждестранен уебсайт, който "е премахнал цензурата на руските медии", ще бъде задължен да докладва за това на Роскомнадзор, след което главният прокурор на Русия, в съгласие с руското външно министерство, ще отмени решението за мерките.

В Русия вече има закон, позволяващ тотален контрол на интернет

Президентът на Русия Владимир Путин подписа в сряда закон за "суверенния интернет", който ще позволи на руските власти да изолират инте...

Според един от авторите на законопроекта, заместник-председателят на Комитета на Държавната дума по информационната политика Сергей Боярски, законопроектът за ответните мерки за цензура на руските медии "предоставя само необходимия инструмент за налагане на санкции, но не задължава Роскомнадзор да ги наложи". "Ние не задължаваме Роскомнадзор да реагира на всеки факт", казва Боярски.

Междувременно интернет омбудсманът на Руската федерация Дмитрий Мариничев нарече новия законопроект "съмнителен" и изрази увереност, че "няма да даде желания ефект". "Технически ще бъде трудно да се приложи, въпреки че е възможно. Оценявам тази инициатива като потенциални рискове от деградация на Интернет, те могат да засегнат услуги на трети страни в Интернет и работата на мрежата. И те могат да бъдат доста непредсказуеми", казва той в интервю за "Интерфакс".

В същото време той нарече "утопична идея" желанието на властите "да контролират разпространението на съдържанието във всички услуги, които се представят на територията на Руската федерация" и всъщност да ги администрират. Според него, подобни действия са в контраст със самата философия на частните услуги в Интернет.

Още: Путин си направи "руски интернет"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Google уволни 28 служители, протестиращи за отмяна на договор с Израел

Вижте на живо: Сдружението за електронни комуникации обсъжда модернизиране на мрежите (ВИДЕО)

Yettel се присъедини към българската Харта на многообразието

Нов хуманоиден робот изненадва с нечовешки възможности (ВИДЕО)

Социалните мрежи и видео съдържанието генерират най-голям ръст в интернет трафика

Yettel предлага дългоочаквания флагман Xiaomi 14 Ultra със специална оферта

Бъдещето на мрежите: Сдружението за електронни комуникации с двудневен семинар в Пловдив

Русия мисли да забрани TikTok

Емоциите и преживяванията, които подтикват към действия – как Yettel помага на потребителите да бъдат по-отговорни към природата

Yettel предлага SAMSUNG Galaxy S23 256GB със 150 лева отстъпка в своя онлайн магазин до 17 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии