Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След iPhone и премиум Android смартфоните ще използват сателити

06 януари 2023, 09:31 часа • 2854 прочитания

Добавянето на сателитна комуникация към смартфоните е новата мода сред производителите. Такива възможности вече имат моделите от серията Apple iPhone 14 и Huawei Mate 50 Pro, а скоро тази функционалност ще достигне до повече устройства.

ОЩЕ: Базовите модели iPhone 15 и iPhone 15 Plus ще имат 48МР камери

Това ще е възможно след като Qualcomm представи Snapdragon Satellite, двупосочна сателитна услуга за чат, която ще достигне до следващото поколение премиум смартфони с Android. Предложението се въвежда в партньорство с Iridium, която управлява 66 сателита в ниска околоземна орбита, съобщават от mobilebulgaria.

Snapdragon Satellite ще поддържа комуникация чрез SMS и други приложения при извънредни ситуации. Първите модели с новите възможности ще се появят през втората половина на 2023 и би трябвало да са с чипсет Snapdragon 8 Gen 2.

ОЩЕ: Много скоро компютрите на Dell няма да съдържат китайски чипове

Услугата може да обхване и други типове устройства, включително преносими компютри, таблети, автомобили и IoT. Тя ще поддържа 5G Non-Terrestrial Networks (NTN). Един от партньорите на компанията ще е и Garmin, която ще си сътрудничи с Qualcomm за съобщения в извънредни ситуации.

Михаил Митев
Михаил Митев Отговорен редактор
Новините днес