SMS измами - мамят хора с призиви за помощ и с интервю за работа

104123
SMS измами - мамят хора с призиви за помощ и с интервю за работа
Снимка: Thinkstock

Нови SMS измами. „Имам нещо важно да ти кажа, обади ми се веднага” – това текстово съобщение е получено от цяла фирма, като кодът на изпращача е от Босна и Херцеговина. Никой от получилите SMS-а не е отговорил. Ако отговорите, съобщението струва 100 лева. Изпратени са 60 хил. SMS-а, а 15-хил души са отговорили.

Има обаче и нова, още по-хитра схема. Изпращат се SMS-и с текст: „Здравейте, вие сте кандидатствали за работа. Моля дайте потвърждение за адрес за контакт”. При отговор текството съобщение се плащат 5 лева. Но се пращат и SMS-и с текст: „Потвърждавате ли, че това е коректният адрес”.

Нов вид телефонни измами с SMS-и

Нов вид измама с SMS-и тормози жители от страната. Полицията предупреждава, че изобретателността на измамниците може лесно да ви заблуд...

Проверка на Нова телевизия показа, че такова съобщение получават само хора, които се регистрират на специализиран сайт за набиране на модели – „Автобиография.ком”.

Представител на фирмата, която осигурява услугата с такива SMS-и и дава номера под наем призна, че има нелоялен клиент. В ефира на Нова телевизия представителят не можа да се сети името на клиента, който използва SMS номера, за да точи пари от неподозиращи хора.

Същевременно председателят на КРС Веселин Божков коментира, че за него това е измама. Такива SMS номера се дават за определен период от време, добави той. Предупредихме операторите за последния номер и той вече е блокира, каза Божков. Ще сезираме Комисията за личните данни, защото тук става въпрос за кражба на лична информация, подчерта председателя на КРС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии