Свръхзвуков стратолет ще лети между континентите?

2151
Свръхзвуков стратолет ще лети между континентите?
Снимка: iStock

Учените от Казанския национален изследователски технически университет „Туполев“ (КАИ) са проектирали свръхзвуков летателен апарат за междуконтинентални полети в стратосферата. Това става ясно от документ, публикуван на сайта на руското патентно ведомство, пише РИА Новости.

Стратолетът ще се състои от фюзелаж с крила, хоризонтални контролни повърхности отпред и отзад, комбиниран ракетен или въздушно-ракетен двигател, работещ на кислород, и ускорителен блок, към който ще бъдат закрепени два газотурбинни двигателя и обтекател на фюзелажния двигател. Устройството ще има овално крило, прикрепено чрез два резервоара за гориво към краищата на крилата на стратолета.

Както отбелязват разработчиците, предложеното от тях техническо решение ще позволи да се създаде машина, която ще се отличава от чуждестранните конкуренти с увеличено полезно натоварване и съкратено време за полет. Най-близък чужд аналог е проектът на британския многоцелеви безпилотен космолет Skylon на компанията Reaction Engines Limited, който се очаква да полети в средата на 20-те години.

Но британският апарат има недостатъци, отбелязват инженерите: ниска икономичност на комбинирания двигател при дозвукови и ниски свръхзвукови скорости, излишно тегло, което води до увеличаване на площта на крилата на самолета, стартиращ от хоризонтално ускоряване на земята. Освен това машината ще изразходва много време за ускоряване и отлепване от пистата или все пак ще прибягва към помощта на стартови колички.

Руският стратолет е успял да избегне тези недостатъци благодарение на двустепенен принцип на полета. Това ще намали теглото на горивото в последната степен, а полезното натоварване ще се увеличи.

Овалната форма на крилата от ускорителния блок ще осигурява голям ъгъл и съответно ще придаде допълнителна подемна сила. По такъв начин ще се съкрати времето, от което лайнерът ще има нужда за излитане. При това двустепенният принцип на полет ще позволи да се приложат мощните двигатели, закрепени на възвръщаемия ускорителен блок.

В отговор на Илон Мъск?

Освен от британците, възможността за приложение на космически кораби за полети на Земята се изучава активно от компанията на Илон Мъск SpaceX. Известно е, че тя разработва ракетата BFR (Big Falcon Rocket), планирана за полети до Марс, така и за скоростни прелети от една точка в друга. Самият Мъск твърди, че до повечето места на Земята може да се стигне за по-малко от 30 минути или за по-малко от час, при това билетът ще струва като за самолет в икономична класа.

Сега изпитания преминава корабът Starship, който ще стане втора степен на BFR. В началото на май прототипът успя да завърши успешно полет и да се приземи в щата Тексас. Преди това корабът се взриви по време на тестове.

Граждански „свръхзвук“

Освен ракетите, водещите научни държави не се отказват от идеята за създаване на свръхзвуков авиолайнер. Но това е далечна перспектива според Михаил Гордин, директор на Централния институт за авиационно моторостроене „Баранов“.

По мнението му такива машини ще се появят през 40–50-те години и ще превозват бизнесмени между водещи делови центрове по света.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Роботите на Мъск ни сменят: Заявка за бизнес експанзия

Пуснаха куче-робот с огнехвъргачка свободно на пазара в Америка

Нова сила става ключов пазар за чипове

Yettel предлага Galaxy A55 и Galaxy A35 с до 200 лв. отстъпка и в комплект с Galaxy Fit3

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии