Учителят на 21-ви век прилича на този от 18-и, само че е дигитален

11408
Учителят на 21-ви век прилича на този от 18-и, само че е дигитален
Снимка: Klett

Вчера, разлиствайки една стара прашна книга на тавана, изведнъж ми попадна много интересен текст, който описва задълженията на учителите в миналото. И се замислих какъв е бил учителят едно време, как професията се е променила толкова много и същевременно е все същата, дори след като са минали векове.

Изискванията към българския учител винаги са били завишени. От него се очаква да направи много от малко и от нищо нещо. Но пък може би заради това хората, които работят тази професия, и не само я работят, но и я живеят, са толкова изобретателни и адаптивни.

Издателство Клет и SoftUni подготвят дигиталните учители на България

Издателство Клет България, съвместно със SoftUni, организира безплатно обучение по дигитална грамотност за начални учители от цялата ст...

Ако по времето на килийните училища от учителя се е очаквало да се грижи за отоплението на стаите през зимата и да следи за това какво чете в свободното си време, то днес задълженията отново, доста надхвърлят просто преподаването на един урок в час.

Замислих се защо е така. Всъщност да си учител, само да преподаваш математика, български, литература, история, география и т.н. ли означава? Или всъщност учителят е този, който може да влияе на нагласите, мислите, вярванията и възможността на децата да мислят самостоятелно.

Да, у дома се формира голяма част от навиците, но истината е, че от един момент нататък по-голямата част от времето си децата прекарват в училище и ролята на учителя като възпитател, ментор и фигура на авторитет няма как да бъде омаловажена.

Още нещо интересно, което ми направи впечатление, е, че за способностите на учителя всъщност винаги се е съдило по това как се справят неговите ученици, какви постижения имат и колко добре успяват да се справят с материята, която изучават заедно с помощта на своя учител.

Наистина е така. Ако учителят прави всичко със страст, почти невъзможно е да не увлече цялата класна стая. Един урок по математика или литература могат да изглеждат съвсем различно, ако са разказани и преподадени по различен и иновативен начин.

Малки тайни за изграждане на екип сред подрастващите

Игрови техники за сплотяване на новосформиран клас Умението за работа в екип е ключово за всички нас през целия ни живот, а изграждане...

Затова е много важно учителите днес да са инициативни и да работят за собственото си усъвършенстване. И много от тях наистина го правят. Допълнителна информация онлайн, специализирана литература или просто качествена художествена такава. Учителят, подобно на лекарите, учи цял живот. От света около себе си, от учениците…

Проблемът е с времето. На всички ни се иска понякога денят да е повече от 24 часа, защото не смогваме със задачите. Затова, за да спестят време на българския учител, издателство Клет България създадоха специална програма, насочена именно към усъвършенстването на учителите: “Дигитален учител”. А програмата ще помогне на педагозите да придобият задълбочени познания и увереност в използването на онлайн ресурси и приложения, учебен процес и оценяване с технологии и социални медии.

Представете си с лекота да можете да инкорпорирате онлайн ресурси, за да могат децата удобно да достъпват информацията на мобилните си устройства. Дигиталната ера поставя предизвикателства пред нас, но и ни помага до голяма степен, стига да ѝ се отдадем и да се оставим да ни напътства. Толкова много креативност и възможности - от това да имаме дигитални дъски, през това да можем умело да боравим и разбираме социалните медии. Да събираме всички в дигиталните класни стаи (само ако се налага, защото на живо винаги е много по-добре и приятно) и да раздаваме онлайн домашни, които учениците, нека си го признаем, вече няма как да изгубят, защото виртуалните мишки не ядат дигитална хартия.

Така само за два дни, в две поредни седмици, всички изявили желание да подобрят дигиталните си умения ще могат да се похвалят с грамота, която да удостовери успешното преминаване през курса на обучение.

А за още повече добавена дигитална стойност програмата е специално разработена съвместно със SoftUni, които от години имат утвърдена репутация на специалисти по дигитално обучение.

По портфолиото посрещат

Голяма част от учителите знаят, че стратегически изграденото портфолио е много важно за тяхната професионална реализация и предстояща а...

Интересът към програмата вече е огромен и броят на записалите се непрестанно расте. А това е само още едно доказателство за това, че българският учител е не по-малко целеустремен и доказан професионалист, отколкото колегите му в световен мащаб. Талант и себеотдайност, дигитален отпечатък и мисия в живота - това е рецептата на българския учител.

Повече информация можете да откриете на www.klett.bg

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Интерактивна образователна инсталация на Yettel кани потребителите да научат повече за електронните отпадъци

Русия се цели по Украйна със сателитни снимки, купени от американски компании?

Над 100 представители на А1 се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир A1 Gaming Thursday

С коя компания преговаря Apple за внедряване на AI модела ѝ във функции на iPhone?

Запознайте се с Dell XPS 14: Пример за премиум лаптоп

Турският дрон "Байрактар" успешно изстреля свръхзвукова ракета (ВИДЕО)

Кой оглави класацията за най-надеждна мрежа у нас

След стъпките на САЩ да забрани TikTok: Китай ще защити интересите на компанията

Многообразие и приобщаване – това ли е новата важна тема за бизнеса?

Заради Китай: Долната камара в САЩ с първа стъпка за пълна забрана на TikTok

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии