В какво се превръщат телевизорите

11240
В какво се превръщат телевизорите
Снимка: Samsung

Какво е Neo QLED и защо трябва да запомним това име?

Хайде да си поговорим за историята на добрия стар телевизор. Той се промени доста от онзи момент преди 94 години, в който фермерското момче-чудо Фило Фарнсуърт представи първата електронна телевизионна система. Оттогава технологиите на телевизионните екрани се промениха коренно, като последните 20 години донесоха повече промени, отколкото през целия XX век. През първото десетилетие на нашето столетие пясъците на времето погълнаха телевизионната технология на нашите дядовци – електроннолъчевата тръба (на английски: CRT – Cathode-Ray Tube). Чисто и просто LCD дисплеите станаха толкова добри и евтини за производство, че не останаха никакви причини за използването на телевизори с кинескопи (почивайте в мир, стари визуални другари).

Ако превъртим лентата малко напред, най-важното събитие за телевизорите през изминалото десетилетие бе раждането на технологията QLED (quantum dot LED – светодиоден дисплей с квантови точки). Въпросните квантови точки са изкуствено създадени нанокристали от полупроводников материал, които намират приложения в много области. Наричат се "квантови", защото са толкова малки, че за тях започват да действат квантовите ефекти. Основното им свойство е, че когато бъдат осветени излъчват светлина с различна дължина на вълната (т.е. цвят). Конкретният цвят зависи от размера на частиците – колкото по-малки са, толкова по-синя светлина излъчват. И обратно, с увеличаване на размера на квантовите точки тяхната светлина се приближава към червената част на спектъра. Тази тяхна особеност позволява изключително прецизен контрол върху излъчваните цветове.

В този ред на мисли QLED екраните са следващата еволюционна стъпка в развитието на т.нар. LED телевизори (LCD дисплеи с LED подсветка), като в "сандвича" на LCD панела е добавен филм с квантови точки. Резултатът от това е, че QLED екраните имат ненадмината яркост, дълбок контраст и широка палитра от идеално дефинирани цветове. Тези дисплеи могат да възпроизведат всеки цвят, който може да бъде уловен от човешките очи. Тук е моментът да направим уговорката, че QLED не е обичайното генерично име на технология. То е бранд, притежаван от компанията с най-сериозен принос за въвеждането на квантовите точки в дисплеите – Samsung. Традиционният лидер в продажбите на телевизори разработва и усъвършенства технологията поне от 2015 г. и въвежда бранда QLED през 2017 г.

Неусетно стигаме до настоящата година. Наскоро Samsung демонстрира новата технология Neo QLED, която се очертава като една от най-значимите иновации при телевизорите за последното десетилетие. Традиционната QLED технология е надградена с няколко елемента, които коренно "променят играта" с качеството на изображението. Една от новостите е, че подсветката се състои от MiniLED (да не се бърка с micro LED) диоди, т.е. светодиоди, които са с нова архитектура и значително по-малък размер. Това ги прави микроскопични и позволява подсветката да се състои от много повече на брой Mini LED чипове, отколкото с нормалните LED диоди.

В комбинация с технологията Quantum Matrix, това осигурява на Neo QLED телевизорите изключително прецизен контрол върху осветяването. Резултатът е радикално решение за един от класическите проблеми на LED подсветките – изтичането на светлина към места, на които не трябва да бъде. Така тъмните зони на екрана си остават тъмни, а светлите стават по-ярки. В допълнение Mini LED осигурява още по-висока яркост и фини детайли в светлините и сенките за идеална HDR картина. Желан страничен ефект е и увеличаването на зрителния ъгъл.

Зад кулисите инженерите на Samsung са добавили и сериозна изчислителна мощ. Минималната резолюция на QLED телевизорите е 4K и въпросът с възпроизвеждането на съдържание с по-ниска резолюция е решен радикално. Процесорът за обработка на изображения Neo Quantum използва изкуствен интелект за мащабиране на картината – една невронна мрежа при 4K резолюция и 16 невронни мрежи при 8K. Резултатът е, че изходният материал "излиза" с невъзможни преди това детайли. От потребителска гледна точка това означава, че можем да видим старите си DVD филми така, както не сме ги виждали никога.

Ако излезем извън технологиите за визуално пиршество, в Neo QLED телевизорите виждаме тенденция към умело предефиниране на ролята, която тези устройства играят в живота ни. Това е факт, включително в контекста на новата нормалност след пандемията, в която хората работят повече в домовете си. Neo QLED телевизорите включват редица Smart функции, които ги превръщат в умен домашен център за работа, онлайн обучение и забавления, включително за видео игри и поточно аудио и видео. Изключително лесно е например телевизорът да бъде използван като монитор за компютър, смартфон или друго устройство. Чудесна идея за домашния офис е интеграцията с Google Duo, която превръща телевизора във видеоконферентна система, както и доста практичният достъп до MS Office 365 през браузър.

Иначе казано, за да използвате всичко, което предлагат интернет и съвременните цифрови технологии са ви необходими един Neo QLED телевизор, мишка, клавиатура и джойстик. Добро естетическо допълнение към целия пакет е и минималистичният дизайн с почти невидима рамка. Всичко това е факт в Neo QLED телевизорите с 8К (QN800, QN900) и 4K резолюция (QN85, QN90, QN95), които са на пазара и в България. Тези устройства много напомнят на използвания от Марти Макфлай футуристичен телевизор в холивудската продукция "Завръщане в бъдещето 2". Това е още едно доказателство, че живеем в бъдещето.

 

Автор: Начо Стригулев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com