Виетнамското правителство срещу Facebook

3121
Виетнамското правителство срещу Facebook
Снимка: Getty Images/Guliver

Виетнам отправя обвинения към социалната мрежа, за нарушаването на новия закон, касаещ киберсигурността. Той влезе в сила от 1-ви януари 2019 г. Обвиненията от страна на държавата са, че социалната мрежа позволява на потребителите във Виетнам да публикуват „клеветническо съдържание, анти-правителствени мнения и да очернят отделни личности, организации и държавни агенции“. Това става ясно от държавната медия Vietnam News. Заявлението идва след като определено съдържание е било докладвано на Facebook, но официални доклади заявяват, че „отлагат премахването му“.

Това забавяне и продължаващото да бъде налично съдържание са в нарушение на закон, който бе приет през юни 2018 г. Той забранява на интернет потребителите да се организират или да обучават други хора с анти-правителствена цел, а също така и да разпространяват фалшива информация, както и да „подкопават държавните постижения или солидарност“. Освен тези общи понятия, законът включва и по-конкретни изисквания като например изискването чуждестранни компании опериращи на виетнамска територия да поддържат локален офис, както и да съхраняват цялата потребителска информация на сървъри, разположени на територията на държавата. Към настоящия момент тези изисквания не са спазени нито от Google или Facebook.

В допълнение властите твърдят, че Facebook са нарушили правилата за онлайн реклама, позволявайки на акаунти да рекламират лъжливи продукти и различни видове измами, като в същото време предвиждат наказания, за неплатени данъци от приходи. Според виетнамските власти $235 милиона са похарчени за Facebook реклама, а $152,1 милиона – за Google реклами.

От Facebook отговориха, разяснявайки как работят съществуващите канали за докладване на нелегалното съдържание.

Не е лесно да ходиш на работа със самолет, но помага, когато работиш за Facebook

Веселин Славов е телевизионен оператор, работил за различни медии в България. Постиженията му в тази област са свързани най-вече с фил...

„Имаме ясен процес за правителствата, чрез който да докладват нелегално съдържание към нас и ние преглеждаме всички тези заявки, като ги съпоставяме спрямо нашите правила и местния закон. Ние сме изключително прозрачни относно ограничението на съдържание, което налагаме за да сме в съответствие с местното законодателство и това е изложено в нашия доклад за прозрачността (Transparency Report)“ – заявяват от социалната мрежа.

Виетнамски медии вече докладваха, че от Facebook са отговорили на правителството, заявявайки, че докладваното съдържание не нарушава стандартите на общността. От социалната мрежа все още не са отговорили на обвинението за неплатените данъци, но изразиха притеснения по отношение на закона за киберсигурността чрез Asia Internet Coalition (AIC - група, представляваща гигантите в социалните мрежи като Google, Twitter, LinkedIn и други, на територията на Азия), заявявайки че регулациите ще окажат негативен ефект върху Виетнам.

„Разпоредбите за локално съхранение на данни, контрола на съдържание, който засяга свободата на словото, както и изискването за локални офиси, несъмнено ще възпрепятстват амбициите на държавата за растеж на БВП.“ – заяви AIC през юни, когато бе приет закона.

Репутацията на Виетнам като увеличаващ се пазар на startup-и, нараства значително, но законът за киберсигурността ще повлияе негативно на тази тенденция. Неговите широкообхватни понятия дават свобода на правителството да тълкува всяко съдържание с което не е съгласно, като заплаха или невярна информация и да изисква неговото премахване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Интерактивна образователна инсталация на Yettel кани потребителите да научат повече за електронните отпадъци

Русия се цели по Украйна със сателитни снимки, купени от американски компании?

Над 100 представители на А1 се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир A1 Gaming Thursday

С коя компания преговаря Apple за внедряване на AI модела ѝ във функции на iPhone?

Запознайте се с Dell XPS 14: Пример за премиум лаптоп

Турският дрон "Байрактар" успешно изстреля свръхзвукова ракета (ВИДЕО)

Кой оглави класацията за най-надеждна мрежа у нас

След стъпките на САЩ да забрани TikTok: Китай ще защити интересите на компанията

Многообразие и приобщаване – това ли е новата важна тема за бизнеса?

Заради Китай: Долната камара в САЩ с първа стъпка за пълна забрана на TikTok

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии