Всички големи от бранша подкрепиха Apple срещу ФБР

8009
Всички големи от бранша подкрепиха Apple срещу ФБР
Снимка: Getty Images/Guliver

Най-големите конкуренти на Apple в лицето на Microsoft и Google подкрепиха компанията на Стив Джобс в борбата ѝ срещу искането на ФБР да разкрие в пълна степен програмата, с която кодира операционната система за iPhone – iOS.

Главният юристконсулт на Microsoft Брад Смит вече обяви, че компанията на Бил Гейтс ще защити Apple през следващата седмица – на изслушване в Конгреса по темата за баланса между гражданските свободи и войната срещу теорризма. Google също ще се изправи в защита на Apple, а Amazon работи по своята позиция, отново в защита на Apple, информира BuzzFeed. Социалните гиганти Facebook и Twitter са още две имена, които открито заявиха подкрепа за Apple.

На първо четене - правителството с почти неограничена власт да казва кой е терорист

Министерският съвет ще може да одобрява списък с физически и юридически лица, съгласно които да предприема мерки по линия противодейств...

Междувременно, в интервю за ABC, главният изпълнителен директов на Apple Тим Кук заяви, че искането на ФБР да бъде създадена задна вратичка, за да се хакне iPhone-а на убиеца от Сан Бернардино Саид Фарук е все едно да се създаде „софтуерна версия на рака”. ФБР настоява, че иска Apple да разблокира само този iPhone, но вече е ясно, че няколко съдилища следят казуса, защото гледат дела, в които важен елемент е кодирането на смартфона.

Някои хора биха казали, че е по-лесно да направим задна вратичка за iOS. Но това означава да пренебрегнем основите на дигиталната сигурност. Властите казват, че ще използват искания „ключ” само веднъж, но това просто не е вярно. След като създадем такъв ключ, след като е ясен информационният отговор, технологията може да бъде ползвана отново и отново. Правителството всъщност иска да хакнем собствените си клиенти и да ги изложим на огромен риск. ФБР иска безпрецедентно разширение на правомощията си. Това е много опасен прецедент – на конституционна база властите искат да могат да влязат във всяко технологично устройство когато си поискат, гласеше официалната позиция на Apple след натиска от ФБР да разкрие основна търговска тайна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии