X
 
 

Зукърбърг в Камарата на представителите - като на разстрел (ВИДЕО)

3313 0
photo of Зукърбърг в Камарата на представителите - като на разстрел (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver
Данните на основателя на Facebook Марк Зукърбърг били обработвани от скандалната компания Cambridge Analytica. Това призна самият създател на социалната мрежа в изслушването пред Комисиите по търговия и енергетика на Камарата на представителите на Конгреса. Той не уточни дали е инсталирал приложението "This Is Your Digital Life", или това е направил негов приятел. Чрез това приложение професор Алекс Коган събираше данни от потребители на Facebook, с чиято помощ Cambridge Analytica създаде алгоритъм за трагетиране, който се използва с цел психологическо въздействие на политически теми.

Зукърбърг отговаряше с часове на въпросите на конгресмените. Той започна изложението си с поредно извинение за случая с Cambridge Analytica и обеща да въведе промени във Facebook, които да ограничат използването на данни на потребителите. Конгресмените пък му отвърнаха, че мрежата е пораснала, но без да настъпи зрялост. Ето какво каза Марк по десетките въпроси, с които го обсипаха конгресмените. 

Разбират ли потребителите какво ползват?

Конгресмените питаха Зукърбърг дали според него средностатистическия потребител на Facebook въобще прочита договореностите при регистрация в мрежата, на което той отговори отрицателно. "Не сте ли съгласни с мен, че е по-добре да се открие работещ начин да разбират какво правят?", попита реторично конгресмен Греъм. Конгресмен Лонг допълни: "Ако ние поканим тук всички хора, които са прочели условията за ползване на мрежата, най-вероятно ще се съберат в тази зала".

Събирането на информация и край с брокерите на данни?

Конгресмен Кастор притисна Зукърбърг да признае, че компанията купува данни от други компании, които функционират като "брокери на данни". Създателят на социалната мрежа заяви, че преди две седмици е било взето решение да се сложи край на тази порочна практика. Кастор, обаче, буквално "прегази Зукърбърг", като той не можа да се защити от обвиненията, че Facebook събира данни за потребители, които всъщност не използват социалната мрежа с цел маркетинг. "Хората избират да споделят информация с нас", опита да се защити създателят на социалната мрежа, след като му беше припомнено, че Facebook събира информация за физическо местонахождение и дори медицинска информация за хора.

Същевременно обаче, Зукърбърг каза на конгресмен Брет Гънтри, че повечето потребители на социалната мрежа не ползват опцията за контрол на личната информация. Може би защото обичат да виждат реклами, които са им полезни, предположи милиардерът.

Зукърбърг "увисна" и при въпроси на конгресмените Бен Люхан и Джо Кенеди, като каза, че не разбира питане, което гласеше: "Могат ли рекламодатели да си осигурят достъп до метаданни, като тези какви други сайтове посещават потребителите"? Създателят на социалната мрежа все пак призна, че инструментите за таргетиране се правят на база "неща, които хората като цяло избират да споделят".

Ще могат ли потребителите да изтриват данните, които компанията събира за тях?

Конгресмен Уелч се опита да провери дали Facebook би допуснала потребителите сами да имат право да изтрият данните, която компанията е събрала за тях. Зукърбърг обаче не посмя да направи подобно обещание и заяви, че това би било интересен дебат.

Подслушва ли Facebook телефона ни?

По време на изслушването сенатор Гари Питърс попита директно Марк Зукърбърг дали Facebook използва звукови данни от разговори, за да трупа данни за потребителите си. След кратко колебание Зукърбърг отвърна с уверен тон: "Не".

Ще съществува ли Facebook, ако не обработва данните на потребителите?

Дейвид Лобсак, демократ от Айова, попита Зукърбърг дали компанията му въобще ми могла да съществува, ако не събира и обработва данните на потребители си. Марк отговори отрицателно.

За случая с Андрю Босуърт

Зукърбърг бе запитан дали е запознат със случая с вицепрезидента на компанията Андрю Босуърт, който беше заявил, че "свързването между хората през социалната мрежа би могло да доведе до по-добра координация в терористичните атаки, но грозната истина е, че Facebook вярва дотолкова в свързването между потребителите си, че дори това би могло да бъде оправдано". Зукърбърг коментира, че Босуърт не е направил подобно публично изказване, а това е останало част от вътрешните разговори в компанията и че е изразил несъгласието си с него още, когато е чул думите му. Зукърбърг обаче добави, че се опитва да ръководи компанията така, че да дава трибуна на различни идеи и мнения. 

За конкуренцията и монопола

Създателят на Facebook призна, че има четири големи конкурента - Google, Apple, Amazon and Microsoft. Запитан дали това не включва и Twitter, той призна, че те предлагат същата услуга. Конгресмените бяха особено агресивни около ситуацията на монопол, която големите социални мрежи създават. "Защо купихте Instagram? Да, беше добро бизнес решение. Но според мен една компания може да се регулира чрез състезание, чрез регулация на правителството. И нека задам следния въпрос, който всички тук мислим - защо въобще трябва регулацията да е вътрешна и правена от Facebook, не трябва ли това да прави прави правителството? Какво да кажем на хората от Южна Каролина - че след всичко, което се разкри за Facebook, трябва да оставим регулацията на компанията в собствените им ръце?"

Медия ли е Facebook?

Зукърбърг се измъкна от питането дали Facebook е медия, защото ако се окаже такава, това би означавало да се превърне в платформа, която може да попадне под ударите на множество регулации най-вече по отношение на рекламата. 

"Ние сме технологична компания, защото основното, което правим, е да софтуерни инженери, които пишат код, създават продукт и услуги за други хора", каза създателят на социалната мрежа. Ние не сме медия, но сме отговорни за съдържанието, което се публикува при нас, заяви той.

Светът се смее със Зукърбърг

Изслушването на Марк Зукърбърг в Сената се превърна в повод на десетки хумористични коментари около персоната му. Потребителите на соци...

Ще бъде ли платена мрежата?

Както обикновено създателят на Facebook отвърна, че социалната мрежа ще остане безплатна.

Защо няма афроамериканци в ръководството на компанията?

Конгресмен Бътърфийлд изрази възмущението си, че в сайта на Facebook фигурира ръководство, което не представя мултикултурния профил на Америка. "Виждам петима бели мъже", заяви Бътърфийлд и попита Зукърбърг дали ще включи афроамериканец в ръководството. Марк обаче си спести отговора.

Зукърбърг каза и, че във Facebook работят 2000 души, владеещи 30 езика, които се занимават само с контратероризъм т.е. да блокират опитите на терористични организации да влияят на потребителите на мрежата и особено да спрат набиране на последователи.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално