Автоцензурата в китайски телевизии оряза „Приятели”

3102
Автоцензурата в китайски телевизии оряза „Приятели”
Снимка: HBO

Нещо не беше наред в китайската версия на така очакваната специална среща на „Приятели”: гост звездите BTS, Лейди Гага и Джъстин Бийбър никъде не се виждаха.

Бдителните фенове откриха, че звездите са изрязани и на трите китайски канала с права за излъчване. Също беше изчезнало и споменаването на LGBTQ, наред с други неща, съобщи Би Би Си.

Вероятно кадри със звездите са били изрязани, защото се смята, че в миналото са обиждали Китай .

Американският сериал е изключително популярен в Китай и цензурата разстрои феновете.

"Помощ! Никога ли няма да продължим напред и да се променим? Това просто ще ме накара да се опитам да разбера повече за изрязаните сцени", коментира един човек на платформата за микроблогове Weibo.

Оттогава някои фенове сами откриват и споделят в социалните мрежи изтритите клипове, докато други разпространяват линкове към нецензурирания пълен епизод, хостван на пиратски сайтове.

„Приятели” има много последователи в страната, като много 30-40 годишни китайци се доверяват на шоуто, защото то ги запознава с американската култура и ги учи на английски.

Епизодът събра всички шестима главни членове на актьорския състав, за да говорят за времето си в любимия сериал, заедно с интервюта с известни личности и фенове.

Не е ясно дали правителството е издало директива за цензура или платформите за стрийминг iQiyi, Youku и Tencent Video са го направили сами, за да избегнат пропускането на „политически чувствително“ съдържание.

Много фенове забелязаха, че цензурата не беше последователна – по версията на iQiyi беше свършена „най-много работа”, поне шест минути по-малко от първоначалното време на филма от 1 час и 44 минути. Версията на Tencent Video беше отрязала кадри от близо пет минути, докато Youku цензурира около четири минути.

Миналата година имаше призиви за бойкот на южнокорейската момчешка група BTS в Китай заради коментар на един от тях, направен за корейската война .

В реч лидерът на групата RM спомена споделената от Южна Корея „история на болката“ със САЩ по време на конфликта 1950-53 г., в който двете страни се биеха заедно. Изказванията му разгневиха потребителите на китайски социални мрежи, тъй като Пекин подкрепи Севера във войната.

В неизрязания епизод на „Приятели“ суперзвездите бяха част от 13-секунден клип, говорейки за любовта им към шоуто, като RМ каза, че сериалът го е научил „на нещата за живота и истинското приятелство“.

Междувременно на американската певица и композитор Лейди Гага е забранено да прави турнета в Китай, след срещата си с Далай Лама през 2016 г.

Като показа подкрепата си за тибетския духовен водач, тя разстрои китайските власти, които смятат, че той е фигура на тибетския сепаратизъм.

Редакцията означаваше, че появата й в специалния епизод на „Приятели“ - където тя пее емблематичната песен Smelly Cat със звездата на комедията Лиса Кудроу - няма да бъде видяна по официалните китайски канали.

Героинята на Рейчъл в "Приятели" откраднала рокля на своя колежка от сериала

52-годишната актриса, която играе Рейчъл Грийн в американския ситком „Приятели” разкри, че е откраднала една от роклите на ...

Китайската публика също не видя появата на Джъстин Бийбър в епизода, облечен като Spudnik - костюмът, който Рос веднъж носеше на парти за Хелоуин.

На канадската поп звезда е забранено да участва в Китай заради "лошо поведение" .

През 2014 г. той предизвика неодобрение у Пекин, след като публикува снимка, на която е на посещение в противоречивия храм Ясукуни в Токио.

Светилището, което почита падналите воини и отдава почит на осъдените военни престъпници, се разглежда в Китай и Южна Корея като символ на Япония, която не съжалява за имперското си минало.

Но не само приятели „се радват” на вниманието на ки4тайската цензура. През 2015 г. популярната китайска телевизионна драма „Императрицата на Китай“ бе прередактирана, за да се отърве от дълбоките деколтета, представени в шоуто - провокирайки голямо количество обществено възмущение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Човекът - глас Краси Аврамов жертва на нигерийци

БФС освободи Виктория от "Ергенът"?

Емануела с нова промяна на сцената на Dancing Stars (СНИМКИ)

Нови разкрития в "Ергенът": Валерия шокира Алек с историята си (СНИМКИ)

Изключиха поредния участник от Hell's Kitchen (СНИМКИ)

Доналд Съдърланд издава мемоари

"За мен това е шок": Едно момиче си тръгна от "Ергенът" неочаквано (СНИМКА)

Дървената плоскост, спасила живота на Роуз от "Титаник", бе продадена за немислима сума

Крие ли голяма тайна Васка от "Ергенът"?

Леонардо ди Каприо се е сгодил? (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com