Бен Афлек благодари на Канада с филм

6073
Бен Афлек благодари на Канада с филм

Американският актьор Бен Афлек показа в Торонто новия си филм "Арго", който разказва за събитията през 1979 г. в Иран, когато взети за заложници американски дипломати се измъкват благодарение на помощта на Канада.

"Бях много впечатлен" от новината за затварянето на посолството на Канада в Техеран в петък, разказа Бен Афлек по време на Международния филмов фестивал в Торонто.

Съвпадението между това закриване и премиерата на филма показва, че "разказаната във филма история, въпреки че е на повече от 30 години, е все така актуална, в смисъл, че ние все още се сблъскваме с нежеланите въздействия на революцията и сме изправени пред същите проблеми", подчерта Бен Афлек, цитиран от БГНЕС.

"Трябва да се направи връзка между Арабската пролет в Тунис, Египет, Сирия, където се усещат нежеланите последици от революцията и където Западът трябва да помисли каква е ролята му в историята, какви са били резултатите от участието му и какви са ползите, които е извлякъл", добави той.

"Това е доста свързано с международните отношения", каза Афлек.

Канада не споменава конкретен инцидент, който би причинил скъсване на дипломатическите отношения миналата седмица, но по принцип остро атакува подкрепата на Техеран за авторитарния режим на президента Башар Ал Асад и "подбуждането към геноцид" срещу Израел.

Филмът на Афлек е вдъхновен от разсекретена информация на ЦРУ и канадските власти за нелегалното освобождаване на шестима американци, взети за заложници в посолството на САЩ в Техеран.

На 4 ноември 1979 ислямистки бойци превзеха американското посолство и взеха 52 служители за заложници. Шестима от тях успяха да се измъкнат и бяха приютени в канадското посолство в Техеран.

Бен Афлек въплъщава специалиста по "инфилтрация" от ЦРУ, Тони Мендес, който изгражда план за евакуацията на шестимата американци. Той се обявява за продуцент на канадски филм наречен "Арго" с екип от шестимата, които се надява да измъкне по този начин от Иран.

Бен Афлек е събрал актьорски екип от хора като Браян Кранстън, Джон Гудман, Виктор Гарбър, за да играят във филма.

Сценаристът Крис Терио е променил няколко неща от историята, но е запазил реалните факти.

Бен Афлек е изучавал Близкия изток в университета и уверява, че "филмът отразява "истинските отношения между Канада и САЩ".

"Филмът свидетелства за признателността, уважението и приятелството на САЩ към Канада", завършва Бен Афлек.

Редактор: Калина Здравкова

Отиде си актьорът Майкъл Кларк Дънкан

На 54-годишна възраст си отиде американският актьор Майкъл Кларк Дънкан, когото феновете със сигурност вечно ще запомнят като Джон Коф...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com