БНТ отговори на Ивайло Захариев за "Под прикритие": Ето колко всъщност е платила телевизията на актьора

40256
БНТ отговори на Ивайло Захариев за "Под прикритие": Ето колко всъщност е платила телевизията на актьора
Снимка: Колаж: Actualno.com

Българската национална телевизия разпространи официално становище по повод изявленията на актьора Ивайло Захариев и делото, което актьорът е водил заради авторските права от сериала "Под прикритие".

Припомняме, че Захариев първо се похвали, че е осъдил БНТ, но не е останал доволен от решението на съда. Няколко дни по-късно Захариев разказа, че размерът на авторските права, които получава като актьор в главна роля на "Под прикритие", са нищожни и го карат да се чувства омерзен. "Всичко тръгна от това, че БНТ се хвалеше навсякъде как продава сериала „Под прикритие" по цял свят, като аз лично знам за над 180 държави. В същото време авторските права, които ми изплаща, бяха нищожни. Научих и от колеги – сценаристи, оператори, актьори – че и те получават такива малки суми."

Още: Ивайло Захариев се похвали, че е спечелил дело срещу "Под прикритие" (ВИДЕО)

Какво се казва в официалното съобщение на БНТ

По-рано днес БНТ разпространи официално становище по темата, в което се казва, че "БНТ, изцяло в съответствие със Закона за авторското право и сродните му права и практиката в кинопроизводството, е заплатила на г-н Захариев и останалите носители на авторски и сродни права върху Сериала, отделни възнаграждения за създаването на Сериала, за излъчването му в програмите на БНТ и за разпространението му в чужбина и в каналите на други български медии, които възнаграждения са справедливи." "Възнаграждението за разпространение на сериала в чужбина, спрямо което са основните претенции на г-н Захариев, е определено като процент от приходите и изплатено в съответствие с постъпилите суми в БНТ от световния дистрибутор.", се казва още в съобщението.

Според БНТ появилите се в различни медии твърдения, че печалбата от разпространението на "Под прикритие" е 6 милиона лева са неверни. От телевизията казват, че постъпилата сума, която не е печалба, а приход, е в пъти по-малка от горепосочената.

Ивайло Захариев в кадър от "Под прикритие", снимка: БНТ

Какво гласи решението на съда

От БНТ дават подробности и за самото решение на Софийски градски съд, според което възнаграждението на Ивайло Захариев е справедливо и "няма основание договореното между страните да бъде обявено за нищожно". Телевизията все пак е била осъдена да изплати допълнително възнаграждение на актьора, равняващо се на 2500 лв. Сумата е изчислена "на база на постъпилите междувременно допълнителни приходи от дистрибутора, и което е минимална сума на фона на прекомерните претенции на ищеца, отхвърлени от съда."

Становището на БНТ завършва с позоваване на съдебно решение за друго подобно дело, заведено от оператор на "Под прикритие": "Решението на този съд е в унисон с решенията на СГС и САС по подобен спор с един от операторите на Сериала, където и двете инстанции също приеха, че определеното възнаграждение е справедливо и в съответствие със закона, а договореното не е нищожно."

Още: Емблематична водеща напусна БНТ неочаквано (СНИМКА)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Над 400 костюма са облечени досега в Dancing Stars

Кой известен режисьор участва в кампанията на Байдън

Кои са най-щедрите знаменитости в света

Готова е да разкаже всичко: Дженифър Анистън пише мемоари

Осъдиха Бритни Спиърс да плати над 2 милиона долара на баща си

Шакира разкри как е успяла да преодолее Пике

Излезе първият трейлър на биографичния сериал за Карл Лагерфелд (ВИДЕО)

Нана се завръща от Америка заради "Съдебен спор"

Дъщерята на Фънки скандализира с поп-фолк визия (СНИМКИ)

Силвия Кацарова отбеляза 70 години: Скъпи наборки - стягайте се!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com