Данъкоплатците на Великобритания са платили близо 100 млн. долара за кралското семейство

2520
Данъкоплатците на Великобритания са платили близо 100 млн. долара за кралското семейство
Снимка: Getty Images/Guliver

Близо 100 000 000 долара е струвала през 2020 г. издръжката на британското кралско семейство на данъкоплатците на Острова, разкри списание "Форбс", пише "24 часа".

В скандалното интервю на Меган Маркъл и принц Хари с Опра Уинфри се твърди, че в двора са се притеснявали колко тъмна ще е кожата на бебето им Арчи. Но покрай оплакванията на херцогинята на Съсекс, че на семейството е била отказана охрана и сигурност, то отново привлече вниманието на публиката върху факта колко харчи държавата за кралското семейство, което е сред най-скъпите европейски монархии.

Бъкингам: Хари и Меган губят всичките си почетни титли и кралското покровителство

Британският принц Хари и съпругата му Меган остават без никакви кралски титли и покровителство, след като потвърдиха пред кралица Елиза...

В интервюто Хари заяви, че след отказа на семейството му да е част от британския двор, на практика финансирането му е било прекратено и сега той се нуждае от достатъчно пари, за да може да плаща за охрана. Принцът не посочи точна сума, но според запознати за денонощното осигуряване на неговото, на съпругата му и на детето му спокойствие са необходими поне 4 000 000 долара годишно. Всяка година короната получава субсидия от държавата, наречена "грант на суверена", която за 2020 г. е била 96,2 млн. долара. Данните показват, че тази сума непрекъснато се увеличава - през 2018 г, например тя е била 65,7 млн. долара, а през 2012 г. - 44,9 млн. Размерът на субсидията се определя като процент от доходите, които носят имотите на короната - голямото портфолио от недвижима собственост, което е на разположение на фамилията.

От тези пари се финансират официалните задължения на монарсите като пътувания, охрана, заплащане на служителите на двореца и поддръжка на сградите. Ремонтът на Бъкингамския дворец през 2020 г. например е струвал 30 000 000 долара. Обновителните работи в основната кралска резиденция ще продължат до 2027 г. и се очаква да струват общо почти 500 000 000 долара. На Хари и Меган са се падали около 5% от субсидията за кралското семейство (малко под 5 000 000 долара), но доколкото се разбра от интервюто, те са отрязани от това финансиране след раздялата с официалните им задължения. Голяма част от приходите на британския двор идват от херцогство Корнуол, което е под управлението на принц Чарлз. Херцогството, в което има активи за 1,2 млрд., носи годишно около 28,3 млн. долара на престолонаследника, който трябва да ги разпределя между членовете на семейството.

Според вестник "Ню Йорк Таймс", от тези суми на принцовете Уилям и Хари се падат по 6,4 млн. долара годишно, но американското издание посочва, че и тези пари за бегълците в Лос Анджелис също са спрени. Твърди се, че в момента Хари и Меган живеят от наследството от 10 000 000 долара, което принцеса Даяна е оставила на по-малкия си син. Междувременно семейството сключи няколко много изгодни договора в САЩ. Единият е за 3-годишен подкаст със "Спотифай" на стойност между 15 и 18 млн. долара, а другият е с "Нетфликс" за 5 години, който се очаква да им донесе 100 000 000 долара. Както обяви Опра Уинфри, за интервюто двойката не е взела нито цент, но медиите от двете страни на Океана смятат, че то ще им се отплати щедро впоследствие заради рекламата и шума, който предизвика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Няма да повярвате как е изглеждала Ромина Тасевска преди (СНИМКА)

Човекът - глас Краси Аврамов жертва на нигерийци

БФС освободи Виктория от "Ергенът"?

Емануела с нова промяна на сцената на Dancing Stars (СНИМКИ)

Нови разкрития в "Ергенът": Валерия шокира Алек с историята си (СНИМКИ)

Изключиха поредния участник от Hell's Kitchen (СНИМКИ)

Доналд Съдърланд издава мемоари

"За мен това е шок": Едно момиче си тръгна от "Ергенът" неочаквано (СНИМКА)

Дървената плоскост, спасила живота на Роуз от "Титаник", бе продадена за немислима сума

Крие ли голяма тайна Васка от "Ергенът"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com