ФБР разкри заговор за покушение над кралица Елизабет II

3376
ФБР разкри заговор за покушение над кралица Елизабет II
Снимка: Getty Images

Кралица Елизабет II е била изправена пред възможна заплаха за убийство по време на посещението ѝ в САЩ през 1983 г. Това сочат документи, публикувани от ФБР. Архивните документи, които сега виждат бял свят, са свързани с пътуванията на покойната кралица до Щатите и опасност от заплахи от ИРА.

Всъщност, заплахата за убийство е била отправена чрез полицейски служител в Сан Франциско. Този полицай, който често посещавал местен ирландски пъб, предупредил федералните агенти за обаждане от мъж, с когото се запознал във въпросното заведение. Според полицая мъжът казал, че търси отмъщение за дъщеря си, която "била убита в Северна Ирландия с гумен куршум", пише BBC. 

Заплахата е била отправена на 4 февруари 1983 г. - около месец преди планирано посещението на кралица Елизабет II и съпруга ѝ принц Филип в Калифорния.

"Той щеше да се опита да навреди на кралица Елизабет и щеше да го направи или като пусне някакъв предмет от моста Голдън Гейт върху кралската яхта "Британия", когато тя плава под него, или да се опита да я убие, когато тя посети националния парк Йосемити", се казва в публикувания документ. 

В отговор на тази заплаха тайните служби са планирали да предотвратят достъпа на хора до пешеходните пътеки по "Голдън Гейт", за да може яхтата с кралицата да премине под него без инциденти. От документите не става ясно какви мерки са били предприети за обезопасяването на парк "Йосемити".

Разкритата информация за планираното покушение се съдържа във внушителните 102 страници, които са публикувани съ свободен достъп на сайта на ФБР, след като американски медии подават искане по Закона за свобода на информацията.

Снимка: Getty Images

Много от държавните визити на покойната кралица в САЩ, включително посещението на Западното крайбрежие през 1983 г., са осъществени по време на засиленото напрежение на фона на размириците в Северна Ирландия, припомня Offnews.

През 1976 г. покойната кралица е в Ню Йорк за честванията на двестагодишнината на Америка. Документите разкриват как е била издадена призовка на пилот за това, че е прелетял с малък самолет над Battery Park с надпис "Англия, махай се от Ирландия".

Предсказание на Нострадамус за любовник на кралица Елизабет II може да притесни наследниците ѝ

Един от най-известните астролози и предсказатели - Нострадамус, е прочут със своите точни пророчества, които се сбъдват след столетия, ...

Вторият братовчед на кралицата - лорд Маунтбатън, е убит при бомбен атентат на ИРА край бреговете на графство Слиго, Република Ирландия, през 1979 г.

ОЩЕ: Принц Хари разкри какво е прошепнал на кралица Елизабет часове след кончината ѝ

Преди личното посещение на покойната кралица в Кентъки през 1989 г. във вътрешна бележка на ФБР се казва, че "възможността за заплахи срещу британската монархия е постоянно налична от страна на Ирландската републиканска армия (ИРА)". В нея се посочва още, че "Бостън и Ню Йорк са помолени да останат нащрек за всякакви заплахи срещу кралица Елизабет II от страна на членове на ИРА".

Същото е било валидно и за Луисвил в Кентъки. Известно е, че покойната кралица, която е притежавала състезателни коне, е посещавала Кентъки няколко пъти през живота си, за да се наслади на конните състезания в щата, включително на Кентъки Дерби.

По време на държавно посещение през 1991 г. покойната кралица трябваше да гледа бейзболен мач на "Балтимор Ориолс" заедно с президента Джордж Буш. ФБР предупреждава "Secret Service", че "ирландски групи" планират протести на стадиона и че "ирландска група е резервирала голям брой билети за трибуните" за мача.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Човекът - глас Краси Аврамов жертва на нигерийци

БФС освободи Виктория от "Ергенът"?

Емануела с нова промяна на сцената на Dancing Stars (СНИМКИ)

Нови разкрития в "Ергенът": Валерия шокира Алек с историята си (СНИМКИ)

Изключиха поредния участник от Hell's Kitchen (СНИМКИ)

Доналд Съдърланд издава мемоари

"За мен това е шок": Едно момиче си тръгна от "Ергенът" неочаквано (СНИМКА)

Дървената плоскост, спасила живота на Роуз от "Титаник", бе продадена за немислима сума

Крие ли голяма тайна Васка от "Ергенът"?

Леонардо ди Каприо се е сгодил? (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com