Кан 2012 - триумф на европейското кино

19095
Кан 2012 - триумф на европейското кино

Златната палма на 65-ия филмов фестивал в Кан, Франция, бе присъдена на филма "Любов" на Михаел Ханеке.

Председателят на журито Нани Морети връчи наградата като подчерта "основния принос" на двамата главни актьори - Жан-Луи Трентинян на 81, и Еманюел Рива на 85 г.

Роман Полански изненада Кан

Режисьорът Роман Полански представи в Кан, точно преди прожекцията на нова версия на неговия филм "Тес" с Настася Кински ... рекламен с...

Те се качиха на сцената, под аплодисментите на публиката, заедно с австрийския белокос режисьор, който отнася своята втора Златна палма след "Бялата лента" от 2009 година, предаде БГНЕС. Режисьорът, който живее между Виена и Париж, благодари от цялото си сърце на своите брилянтни актьори, които "направиха филма, които са същността на този филм".

Еманюел Рива потвърди, че колкото актьорска, работата им е била и "споделяне на живота"."Да запазиш това единствено за себе си, би било липса на очарование", добави тя с ясен глас.

Усмихнатият Жан - Луи Трентинян разплака залата. "Това ни засяга много", каза той, преди да "раздели" Палмата на шест части: една за продуцентите, една за режисьора, който "според мен е най – големият жив режисьор", две други части за Еманюел Рива и Изабел Юпер, която играе дъщерята във филма. Петата част за екипа и шестата за неговата "половинка".

Той завърши с цитат на "малко, съвсем малко стихотворение" от Жак Превер: "Ако опитваш да бъдеш щастлив, не е ли това само пример да даваш ?" 

Работата на журито на филмовия фестивала в Кан е преминала в дружеска атмосфера, но нито едно решение за наградите не е било взето единодушно, призна след церемонията по награждаването президентът на журито Нани Морети.

Дюжарден и Тим Рот ще си партнират в трилър

След като обра всички възможни награди, включително и Оскар за най-добра мъжка роля в черно-белия ням филм "Артистът", Жан Дюжарден, ка...

Журито се е събирало осем пъти и обсъжданията са били много подробни. По думите на президента му, най – много спорове са предизвикали Леос Каракса (Holy Motors), Улрих Зайдел ("Рай : Любов") и Карлос Рейгадас ("След мрака – светлина").

"Но невъзможно е навсякъде да се търси единомислие", признава Морети, като напомни, че мексиканецът Рейгадас получи награда за най – добра режисура, въпреки, че филмът му предизвика противоречива реакция, не само сред членовете на журито, но и в пресата. По думите на Морети, част от оценителите са били привлечени от новия киноезик, но други не са оценили добре смущаващия сюжет и размитото изображение във филма на мексиканския режисьор.

Наградата на журито е за многократния лауреат на кинофестивала през годините британски режисьор Кен Лоуч, печелил "Златната палма" през 2006 г. с "Вятърът над ечемичените ниви".

Този път филмът му "The Angels` Share" е оптимистичен и ни отвежда към Шотландия и местното производство на уиски.

Румънската православна сага "Отвъд хълмовете" е триумф и за двете актриси - младата Кристина Флутур /на 28/, и 34 годишната Космина Стратан. Двете са от големия румънски град Яш - до границата с Молдова - откъдето е и Кристиян Мунджиу. Режисьорът със Златна палма от 2007 за "Четири месеца, три седмици и два дни", споделя, че това ги е сближило.

Повече от 300 души бяха арестувани след протести в Квебек

Десетки хиляди души излязоха във вторник по улиците в центъра на Монреал за демонстрация, отбелязваща стотния ден от конфликта на учащи...

Космина, брюнетката със сини очи и елфическо лице, е била студентка по журналистика. "Но аз усетих, че ми липсва нещо и не можах да се успокоя, докато не намерих какво точно" казва тя. Влиза в Университета за театър и кино в Букурещ и попада на мястото си.

Кристина Флутур е театрална актриса, чиято първа филмова роля е точно тази, донесла й наградата в Кан.

Датският актьор Мадс Микелсен, познат на масовия зрител от ролята му на злодей в серията от сагата за Бонд "Казино роял" /2006 г./ получи наградата за мъжка роля във филма "Ловът" на Томас Винтерберг. Журито отбеляза, че актьорът е изобразил героя си с "невероятна тънкост", така че всички зрители са съпреживявали с него.

Морети подчерта, че всички наградени филми са различни по стил и настроение, така че журито не е имало никакъв единен подход към участвалите в конкурсната програма.

Всичките седем американски и общо трите френски филма останаха без награди в Кан. Първия факт отбелязаха журналистите, а втория – Жан - Пол Готие, също член на журито.

Колко струва да побъбриш с Брад в Кан

Фестивалът в Кан е идеален повод за среща с всички знаменитости от световното кино. Актьорите и актрисите в повечето случаи са щастливи...

"Отбелязах заслугата на Еманюел Рив и Жан - Луи Трентинян, когато връчвах наградата, защото Златната палма е несъвместима с другите награди. Заради това ние не можехме да дадем на "Любов" награда за сценарий, женска и мъжка роля", коментира Морети основното решение на журито.

Жан Пол Готие добави, че почти се е разплакал, гледайки филма на Ханеке.

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com