Леонардо Ди Каприо ще изиграе "разорителя на българите"

24181
Леонардо Ди Каприо ще изиграе "разорителя на българите"

Леонардо Ди Каприо ще изиграе викингски крал. Актьорът от "Великият Гетсби" ще се превъплъти в образа на завоевателя от 11-ти век Харалд Хардрад, смятан от историците за последния велик викингски крал и прославен в сагите като "разорителя на българите".

Лентата ще бъде режисирана от Марк Смит. Уорнър Брос е закупил проекта, а Ди Каприо ще бъде и негов продуцент наред с Дженифър Дейвисън Килоран. Лентата, която ще се нарича "Крал Харалд" е замислена в стила на "Смело сърце".

Откриха 66-то издание на кинофестивала в Кан

Американският актьор Леонардо Ди Каприо обяви за открит 66-я кинофестивал в Кан пред многобройна публика, която преди това дълго аплоди...

Харалд управлявал Норвегия 20 години, но безмилостният му стремеж към власт довел до прогонването му в Русия, откъдето той в крайна сметка се завърнал триумфално. Ди Каприо, който е почитател на историята, е очарован от викингите и преди време искаше да играе във филм за викингските завоеватели. Негов режисьор трябваше да бъде Мел Гибсън, но той така и не достигна до големия екран.

Кой е Харалд Хардрад и какво го свързва с България

Харалд Сигурдсон е роден през 1015. Той е най-малкият от тримата полубратя на крал Улаф II. Харалд участва в битката срещу Кнут Велики при Стиклеста през 1030, когато крал Улаф е убит. Самият Харалд оцелява и заминава в изгнание с група свои поддръжници. През 1031 те пристигат в Киевска Рус и постъпват на служба при великия княз Ярослав Мъдри, пише БГНЕС.

Няколко години по-късно Харалд и хората му заминават за Константинопол, където са наети от императора. На византийска служба той се отличава в няколко военни кампании, в които ръководи относително самостоятелно викингски подразделения. Те участват във войната с арабите в Сицилия.

"Великият Гетсби" открива 66-ия кинофестивал в Кан

С прожекция на триизмерния филм "Великият Гетсби" тази вечер ще бъде открит 66-ият международен кинофестивал в Кан. Новата екранизация...

При войната срещу цар Петър Делян, който вдига българите на бунт срещу Византия /1040-1041/, норманите имат решаващ принос в ключовата битка при Острово, a старата Самуилова столица Преспа е съсипана от северните варвари. Те са командвани от бъдещия крал на Норвегия и основател на днешната столица Осло викингът Харалд Хардрад, величан в сагитe като "разорител на българите".

Малко по-късно той се завръща в Киев, където се жени за Елисавета Ярославна, дъщеря на Ярослав Мъдри. През 1045 Харолд вече е в Норвегия, където е признат за съвладетел. През следващите 16 години той води кампании за завладяването на Дания, а през 1066 предявява претенции и към престола на Англия. Въпреки първоначалните си успехи "разорителят на българите" е разбит от англичаните при битката при Стамфорд Бридж, където намира своя смърт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com