Расистки скандал на наградите БАФТА: всички победители са бели

2267
Расистки скандал на наградите БАФТА: всички победители са бели
Снимка: Getty Images

76-ата церемония по връчването на наградите БАФТА, която се проведе на 19 февруари, беше бляскава и на високо ниво, както подобава. Организаторите обаче се оказаха под неочакван непосредствено след като стана ясно кои са големите победители и носители на най-престижните британски филмови отличия.

Причината е, че всички победители са бели. Традиционната снимка на всички отличени с награда БАФТА също разбуни духовете, тъй като на нея няма нито един цветнокож (освен една дама, която е водеща). Скандалът веднага се пренесе в интернет пространството, където бързо-бързо бе създаден хаштаг #BaftaSoWhite.

Моментално в социалните мрежи заваляха постове с въпросния хаштаг и множество коментари относно липсата на цветнокожи сред победителите и налагането само на бели лица. Ето какво гласи един от коментарите: "Годината е 2023 и тазгодишните награди БАФТА са пример, че расовото разнообразие съществува само на теория. Когато дойде време да се изберат победителите, се избират само белите лица, които ще продължат да получават големите роли и в следващите години."

В други постове се показва традиционната снимка с всички победители, на която всички са бели, освен една тъмнокожа дама... която не е от бранша, а е водеща.

Извън протокола: Кейт Мидълтън потупва нежно Уилям по дупето (ВИДЕО)

Напоследък отношенията в кралското семейство са далеч от скуката и предвидимостта. Явно принц Хари и неговите скандални мемоари отворих...

На този проблем обърна внимание Хоакин Финикс още през 2020 г., когато получи наградата за изпълнението си в "Жокера". Тогава той призова да няма привилегировани, а наградите да оценяват труда и таланта на всички.

Скандалът се случва на фона на опитите на Британската академия да въведе някакво расово разнообразие, макар че такова имаше само в номинациите. И макар сред коментиращите да се срещат и такива, които отбелязват, че може би нито един цветнокож не е получил награда, защото не е бил най-добрият сред номинираните, доводите на недоволните са, че много цветнокожи вече са получили редица други отличия на церемонии от тази година, включително "Златен глобус", което значи, че имат талант.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Риана намекна за нов албум: Трябва да е невероятен!

Над 400 костюма са облечени досега в Dancing Stars

Кой известен режисьор участва в кампанията на Байдън

Кои са най-щедрите знаменитости в света

Готова е да разкаже всичко: Дженифър Анистън пише мемоари

Осъдиха Бритни Спиърс да плати над 2 милиона долара на баща си

Шакира разкри как е успяла да преодолее Пике

Излезе първият трейлър на биографичния сериал за Карл Лагерфелд (ВИДЕО)

Нана се завръща от Америка заради "Съдебен спор"

Дъщерята на Фънки скандализира с поп-фолк визия (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com