Рекордите и ключовите постижения на отминалите награди "Оскар"

1905
Рекордите и ключовите постижения на отминалите награди "Оскар"
Снимка: Getty Images

Както вече всички знаят, абсурдиската комедия "Всичко навсякъде наведнъж" спечели спечели седем статуетки "Оскар", сред които за най-добър филм, режисьор и три в актьорските категории. Така най-бляскавата филмова церемония в САЩ отговори на част от очакванията за повече разнообразие сред наградените.

Режисьорите на филма Даниъл Куан и Даниъл Шайнерт спечелиха също "Оскар" за оригинален сценарий и като съпродуценти на филма. Това е едва вторият случай в историята на отличията, в който двама души си поделят три награди на една церемония. Преди 15 години Джоел и Итън Коен спечелиха "Оскар" в същите категории за филма "Няма място за старите кучета".

Даниъл Куан и Даниъл Шайнерт са едва третата двойка, която печели "Оскар" за режисура. Преди тях това направиха Джероум Робинс и Робърт Уайз за "Уестсайдска история" (1961) и братята Коен за "Няма място за старите кучета" (2007).

Даниъл Куан е първият писател от китайски произход, който печели награда за най-добър оригинален сценарий.

"Всичко навсякъде наведнъж" стана едва третият филм и първият от почти 50 години с три актьорски "Оскар"-а. Първите два са признати за класики - "Трамвай "Желание" (1951) и "Телевизионна мрежа" (1976). Дали "Всичко навсякъде наведнъж" ще се превърне в класика? Звездата на филма Мишел Йео спечели наградата за най-добра актриса, а Ки Хи Куан и Джейми Лий Къртис - за поддържаща роля.

Мишел Йео е първата жена с азиатски произход с награда за най-добра актриса. Тя е и едва втората цветнокожа актриса, спечелила това отличие. Първата – Холи Бери, постигна това преди повече от 20 години с "Балът на чудовището". Именно тя връчи статуетката на Мишел Йео.

Ето кое звездно име избра рокля на български дизайнер за "Оскар"-ите (СНИМКА)

На изминалите 95-и награди "Оскар" Лесли Пaтeрсън, която е един от сценаристите на немския филм "На Западния фронт нищо ново", бе обляк...

Ки Хи Куан е първият азиатец с награда "Оскар" за най-добър актьор в поддържаща роля. Лауреатите в тази категория напоследък са разнородни. Четири пъти за десет години тя е печелена от актьори, които не са бели - Махершала Али през 2017 г. за "Лунна светлина" и през 2019 г. за "Зелената книга", както и Даниъл Калуя за "Юда и черният Месия" от 2021 г.

И четиримата лауреати на актьорските награди "Оскар" – освен тримата от "Всичко навсякъде наведнъж", четвъртата – за най-добър актьор спечели Брендън Фрейзър, тази година получиха наградите в същите категории и на Гилдията на екранните актьори. Това се случва за втора поредна година.

Брендън Фрейзър стана първият канадец, спечелил наградата за най-добър актьор.

Рут Картър също влезе в историята на наградите "Оскар" като се наложи в категорията за най-добър дизайн на костюми за "Черната пантера: Уаканда завинаги". Тя е единствената чернокожа жена с две награди на американската киноакадемия. Първата е от 2019 г. за "Черната пантера".

България на "Оскар"-ите: Какъв е българският принос към най-големите американски награди

Еуфорията покрай наградата "Оскар" за документалния филм "Навални", чието създаване ключова роля има и българският разследващ журналист...

Германският "На Западния фронт нищо ново" спечели четири награди "Оскар" - за най-добър международен филм, оригинална музика, операторско майсторство и дизайн на продукция. Джеймс Френд е първият германец с наградата за операторско майсторство. Германски композитор - Фолкер Бертелман, печели наградата за оригиналната музика за втора поредна година. Миналата година я получи Ханс Цимер за "Дюн". 

Наградата за песен от филм спечели "Naatu Naatu" от индийския епос "RRR". Това е първата песен, изпълнена на език, различен от английския, която печели в тази категория след "Jai Ho" от "Беднякът милионер" преди 14 години. "Naatu Naatu" е индийска песен на езика телугу. "Jai Ho" е изпълнена на хинди.

Три други чуждоезични песни са печелили "Оскар" - "Mona Lisa" от "Капитан Кери, САЩ" (1950) (изпълнена на испански), "Never on Sunday" от едноименния филм "Никога в неделя“ (изпълнена на гръцки във филма от 1960 г.) и "Al otro lado del río" от "Мотоциклетните дневници" (изпълнена на испански във филма от 2004 г.).

"Пинокио на Гийермо дел Торо" спечели наградата "Оскар" за най-добър анимационен филм. Това е третата награда "Оскар" на мексиканския режисьор. Преди пет години той спечели две като продуцент и режисьор на "Формата на водата". Дел Торо е първият, спечелил "Оскар" както за най-добър филм, така и за най-добър пълнометражен анимационен филм.

Церемонията на 95-ите награди "Оскар" влезе в историята с отличените азиатски изпълнители и творци до голяма степен благодарение на успеха на нетрадиционния "Всичко навсякъде наведнъж". Чернокожите творци обаче този път не намериха толкова почести, освен Рут Картър, пише БТА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Къде е истината: Анджелина Джоли иска да изсмуче всички пари на Брад Пит или обратното?

Палавите прякори, с които Кейт Мидълтън и принц Уилям се наричат

От Кухнята на Ада в "Капките": Шеф Ангелов с нова изява (ВИДЕО)

Фенове на Тейлър Суифт "изгоряха" с над 1 млн. евро заради измама с билети

Българин стана любимец в сръбско музикално шоу (СНИМКА+ВИДЕО)

Меган Маркъл щурмува световния пазар с... конфитюр! (СНИМКА)

Участници в Dancing Stars се обясниха в любов (СНИМКИ)

Натали Трифонова остава без гадже заради Dancing Stars

Изненада: Гала и дъщеря ѝ ще водят ново предаване (ВИДЕО)

Нови скандални разкрития предстоят в "Ергенът" (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com