Страх тресе Холивуд: ще измести ли ChatGPT сценаристите?

1902
Страх тресе Холивуд: ще измести ли ChatGPT сценаристите?
Снимка: Getty Images

Когато ChatGPT стартира през ноември миналата година, той завладя света за отрицателно време. Въпреки че всички ние от години наблюдаваме настъпването на изкуствения интелект, възможностите, които ChatGPT демонстрира, наново събуди страховете на мнозина. По последна информация, разпространена от Deadline, ChatGPT е накарал сценаристите на холивудски филми и телевизионни сериали да се притеснят. Твърди се, че дори Гилдията на американските сценаристи (WGA) е предприела определени действия от страх, че скоро работата им може да бъде заменена.

Макар че програмата има своите недостатъци, ChatGPT е изключително усъвършенстван чатбот, който може да изписва логични текстове за секунди. Например Deadline го използва, за да подготви предложение за нова версия на сериала "Mad Man". Това, което чатботът изписва, е подробен параграф, в който се излага идеята за сериал, който, макар и да се нуждае от някои промени и развитие, за да има шанс, е смущаващо осъществим.

Това, което често отнема на сценаристите седмици или месеци, ChatGPT може да формулира за 30 секунди. Макар че програмата все още не е готова да се заеме сама със създаването на следващия голям сценарий, мнозина в бранша започват да се притесняват какво може да означава ChatGPT за бъдещето на холивудските филми. Индустрията, която е известна с това, че прави твърде малко и твърде късно, реши да се намеси рано в този случай.

Марк Гугенхайм, един от създателите на сериала "Стрелата", подкрепя тази идея, заявявайки, че сега е моментът да се предприемат договорни стъпки за защита на сценаристите. WGA наскоро представи нови правила, ограничаващи използването на технологиите за изкуствен интелект. Тези нови правила биха могли да забранят писането на сценарии с помощта на изкуствен интелект.

Без обучение ChatGPT почти издържа изпита за лекар в САЩ

Алгоритъмът на големия езиков модел на ChatGPT, разработен от компанията OpenAI, почти издържа изпита за лекарски лиценз в САЩ. Това е ...

ОЩЕ: Експеримент с ChatGPT доведе до продажби на книги от изкуствен интелект в Amazon

Гилдията потвърди позицията си за защита на сценаристите занапред, въпреки че програмите за изкуствен интелект все още не са достатъчно усъвършенствани, за да заемат техните работни места. За много сценаристи това идва като облекчение след първоначалната уплаха, която дойде в отговор на пускането на ChatGPT. Това означава, че вероятно скоро няма да видим сценарии, написани от изкуствен интелект. Или поне няма да ги видим в холивудските филми.

Писателите, които са се занимавали с програмата, са открили множество недостатъци в работата ѝ. ChatGPT не е добър в писането на хумористични текстове и все още изисква сериозно участие на човек, за да създаде сценарий, който би бил използваем във филм. Въпреки че е малко вероятно подобен тип ботове да заменят сценаристите в обозримо бъдеще, те могат да бъдат използвани като инструмент в помощ на творците.

Някои приемат заплахата ChatGPT да бъде използван в холивудски филми по-сериозно от други. Твърди се, че Бен Берман - режисьор на филмите "Amazing Jonathon" и "Man Seeking Woman", е обявил, че се пенсионира, опасявайки се, че работата му ще бъде изместена от изкуствен интелект. По-късно той оттегли изявлението си, като отбеляза, че е развълнуван да види как занапред ще може да си сътрудничи с програми като ChatGPT, пише БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Бившата на Рачков на луксозен меден месец (СНИМКА)

Драгана Миркович с разтърсващо признание за здравословното си състояние

Няма спирка: Лоренцо доведе нова снаха на Софи Маринова (СНИМКИ)

Показаха рокли и аксесоари на принцеса Даяна в Хонконг (СНИМКИ+ВИДЕО)

Луиза Григорова за сина си: Прави ме на дива калинка

Мария от "Ергенът" ядоса зрителите с мнението си (СНИМКА)

Камелия е по-щастлива от всякога. Вижте защо (СНИМКИ)

Иво Сиромахов скочи на българските инфлуенсъри: Тъжна история

В "Ергенът" за истинската любов: Барбара издаде защо не я е открила

Силвена Роу за наводнението в Дубай: Има изоставени коли по улиците (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com