Вижте кои световни звезди дариха милиони долари за стачката в Холивуд

1770
Вижте кои световни звезди дариха милиони долари за стачката в Холивуд
Снимка: Getty Images

Някои от най-високоплатените холивудски звезди, като Джордж Клуни и Мерил Стрийп - са дарили по 1 млн. долара или повече в подкрепа на актьорите, чиято стачка навлиза в четвъртата си седмица, съобщи благотворителната фондация на техния профсъюз.

Стачката на Гилдията на филмовите актьори (SAG-AFTRA) и другата стачка на филмовите и телевизионни сценаристи, започнала през месец май заради заплащането и заплахата от изкуствен интелект, спряха производството на филми и телевизионни предавания в САЩ. Не само това - "ефектът на доминото" се забелязва и в Европа, където големите кинофестивали са принудени на променят програмата си и да свалят от програмите си филми именно заради стачните действия в Холивуд.

Холивудската "двойна стачка" на сценаристите и актьорите - първата от 1960 г. насам - струва на развлекателната индустрия и на калифорнийската икономика по няколко милиона долара на ден, както и на стачкуващите синдикалисти - техните заплати.

Но богати знаменитости от "А" листата - от Джордж Клуни и Мерил Стрийп до Мат Деймън, Леонардо ди Каприо и Дуейн Джонсън "Скалата", както и Никол Кидман, Джулия Робъртс, Опра Уинфри и други - са внесли по 1 млн. долара или повече във фонда за подпомагане на актьорите на фондацията SAG-AFTR, съобщава АФП.

През последните три седмици фондацията с нестопанска цел е събрала повече от 15 млн. долара в помощ на хиляди начинаещи актьори, които са изправени пред икономически трудности.

Още: Куп холивудски звезди се включиха в протестен митинг в Ню Йорк (СНИМКИ)

"Развлекателната индустрия е в криза и в момента фондация SAG-AFTRA обработва повече от 30 пъти повече от обичайния брой молби за спешна помощ", казва в изявлението Кортни Б. Ванс, президент на фондацията.

Програмата за помощ на организацията има за цел да "гарантира, че изпълнителите в нужда няма да загубят домовете си, ще имат възможност да плащат за комунални услуги, да купуват храна за семействата си, да купуват животоспасяващи рецепти, да покриват медицински сметки и др.", каза Ванс, цитиран от БГНЕС.

Въпреки че някои актьори са високоплатени, президентът на SAG-AFTRA Фран Дрешър заяви тази седмица, че 86% от 160 000 членове на съюза печелят по-малко от 26 500 долара годишно, пише New York Times.

Стачките доведоха до спиране на филмови продукции, отпадане на бляскави премиери и забавяне на събития като наградите "Еми", тъй като на звездите е забранено да промотират телевизионни предавания.

Още по темата: Отлагат наградите "Еми" заради стачката в Холивуд

Исканията на профсъюзите са съсредоточени върху по-високото заплащане в ерата на стрийминга и заплахата, която представлява изкуственият интелект за кариерата и бъдещото препитание на членовете им, докато студията твърдят, че трябва да намалят разходите, за да се справят с икономическия натиск. Докато профсъюзът на сценаристите изглежда готов да се върне към преговорите в петък, актьорите остават в задънена улица с големи фирми като Netflix и Disney, които са представени от Алианса на филмовите и телевизионните продуценти (AMPTP).

Още по темата: Стачкуващите сценаристи в Холивуд сядат на масата за преговори със студиата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Отвличане в "Ергенът"! Екипът на предаването се оттегля

Холивудска актриса призна, че крал Чарлз III е флиртувал с нея (ВИДЕО)

Почина Юми Кацура - една от най-прочутите японски дизайнерки в света

Димитър Рачков издаде какъв е бюджетът на "Като две капки вода"

Дама от "Ергенът" разкрива всички тайни на предаването в тефтерче (СНИМКИ)

Панайот Панайотов като Мик Джагър с категорична победа на полуфинала в "Като две капки вода"

Камила е невинна: Истината за развода на Даяна и Чарлз

Вижте как е изглеждала Франциска Йорданова преди Dancing Stars (СНИМКИ)

Здрава Каменова с разтърсващ разказ за битката си с депресията

Катето Евро призна, че се бори с тежък порок

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com