Готови са трите центъра за настаняване от семеен тип в Шумен

22905
Снимки: Община Шумен


Напълно готови са вече трите центъра за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/, които община Шумен изгради по проекта „Нов дом за нашите деца". Доставено е и цялостното оборудване и мебелировка. На изнесена пресконференция днес кметът Красимчир Костов и неговият заместник и ръководител на проекта Иван Йонков показаха на журналисти центърът, който се намира до градския басеин. Другите две къщи от семеен тип са изградени в кв. „Тракия".

Трите центъра ще приемат първите си обитатели през септември. Тогава ще бъде и официалното откриване, информира община Шумен.

Шумен е домакин на изложбата "Магията на българската носия"

В Регионалния исторически музей /РИМ/ в Шумен от днес е домакин на изложбата "Магията на българската носия" по повод на отбелязването н...

Къщите са изградени за близо 2,2 млн. лв. и имат застроена площ от 1585 кв. м с 3600 кв. м дворно пространство. Всеки един от центровете има по три апартамента с отделен вход, трапезария, санитарни помещения и общи части. Ще има денонощен надзор и медицинско обслужване. В тях ще бъдат настанени общо 36 деца с увреждания на възраст между 3 и 18 г. 80% от капацитета ще бъде запълнен от деца от Дом "Калинка". Списъците се подготвят от експерти от Държавна агенция за закрила на детето съобразно индивидуалните особености, здравословното състояние, специфичните нужди, възрастта и заболяванията на всяко дете.

Поне 80% от сегашния персонал на Дом "Калинка" ще бъде поканен да работи в трите центъра. "Като ръководител на проекта го считам за успешно завършен. Смятаме, че на този етап общината, строителите и всички, които участваха, си свършиха навреме и точно задълженията", каза още инж. Йонков.

"Деинституционализацията на децата от Дом "Калинка" продължава от години. Те са приобщени към социалната среда, посещават детски градини и училища. Децата усилено се подготвят за напускане на институцията, като в тази подготовка най-важна роля играят специалистите от Дом "Калинка". Първите деца вече са изведени, на новите места те се чувстват много добре", заяви областният координатор по социалните услуги Милена Събева. Тя добави, че в най-скоро време възпитаниците на дома ще започнат да посещават центровете за настаняване, за да свикнат със средата и да я опознаят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен