X
 
 

Има положителна тенденция за повишаване на образователния статус на ромите

1213 1
Има положителна тенденция за повишаване на образователния статус на ромите
Снимка: Actualno.com
Непосредствена цел на всички нас е намаляване на престъпленията от омраза и даване на възможност хората от различните малцинствени групи и групите, които са обект на стереотипи и предразсъдъци, да се реализират по-успешно в живота. Това заяви Деян Колев, председател на Център "Амалипе", при откриването на кръгла маса, "NO-HATE-BG: Заедно в защита на малцинствата и в превенцията на престъпленията от омраза", предаде репортер на Радио "Фокус" - Шумен. Шумен е сред 11-те областни града, в които се провежда регионална среща, посветена на механизмите за превенция на езика на омразата. Събитието се провежда в сградата на Областната администрация в присъствието на представители на различни обществени, образователни и неправителствени организации и религиозните общности.

"Като председател на центъра и като човек, който работи в сферата на образованието от 1999 година и е активно ангажиран в сферата на образователната интеграция, мога да кажа, че наблюдаваме една безспорно положителна тенденция по отношение на повишаване на образователния статус, на образователните нагласи особено в ромската общност. Образователните процеси там сега нямат почти нищо общо с това, което беше преди 20 години. Ако сега ние казваме, че е проблем ромските младежи и девойки да завършват средно образование като вземат успешно матурите си, то преди 20 години основната ни борба беше за това ромските деца и младежи да завършват основно образование т.е. наблюдаваме повишаване на образователното ниво", отчете Деян Колев. В рамките на кръглата маса бе представен анализ на последните препоръки на международни организации към България и на практиките на разследване на дискриминационно насилие, примери за актове на расизъм и действия от ксенофобски подбуди, как българското и международното законодателство третират езика на омразата. Обсъдени бяха и актуални възможности за подкрепа на дейности и проекти насочени към преодоляване на предразсъдъците, стереотипите и езика на омразата.

Открити са нарушения в 11 горски стопанства, предимно от роми  

Общо 21 651 проверки са извършени от горските стражари в териториалните поделения на Южноцентрално държавно предприятие (ЮЦДП) –С...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Георги Илиев Митев 1 Георги Илиев Митев преди 4 месеца Профил на трол?
    Това е работната седмица на "висшистите". Днеска будуват, утре флиртуват, вдругиден си пазаруват, после пък празнуват и накрая пак пируват. Седмицата свърши, месецът привърши и годината завърши, а работата си... не свърши. Автор: Георги Илиев Митев. Потърпевш от полицията, военните, институции и граждани. Град София (2014).