Откриват нова астрономическа обсерватория на Шуменското плато

2980
Откриват нова астрономическа обсерватория на Шуменското плато
Снимка: БГНЕС

Нова астрономическа обсерватория ще бъде открита официално на Шуменското плато, в близост до посетителския център на Паметника "Създатели на българската държава". Това съобщи проф. Диана Кюркчиева от Астрономическия център на Шуменския университет и преподавател във висшето учебно заведение, предаде БГНЕС.

Обсерваторията ще има два купола и ще разполага с два професионални телескопа - 40-сантиметров и 26-сантиметров. Те ще бъдат свързани с компютърна техника, което ще позволява наблюденията да се проектират върху видеоекран в посетителския център на обсерваторията; до няколко месеца ще има възможност телескопите да се управляват и дистанционно, отбеляза Кюркчиева.

Търсят млади таланти за участие в театрален спектакъл в Шумен

НЧ "Добри Войников - 1856" - Шумен кани млади таланти за участие в театрален спектакъл "Ти знаеш ли аз кой съм", в който ще бъдат вкл...

До обсерваторията, след заявки, ще има достъп цялата професионална астрономическа колегия, студенти, ученици и други желаещи, уточни Кюркчиева. Тя допълни, че в обсерваторията ще бъде монтиран и трети по-малък телескоп, който ще може да се ползва от посетители при интересни астрономически явления.

Големият купол на обсерваторията е с размери пет и половина метра и има възможност там да бъде монтиран още по-голям телескоп - до 1,2 м, за което ще се работи в бъдеще.

Обсерваторията ще е на втория етаж на сграда, изградена по проект на природния парк "Шуменско плато". На първия етаж ще се помещава нов информационен център на парка, допълниха от дирекцията на парка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен