Лекуват Стария бряст с инжекции

4103
Лекуват Стария бряст с инжекции
Снимка: wikimapia.bg

Заболелият символ на Сливен - Стария бряст, ще бъде лекуван. Дървото е болно от т.нар. холандска болест - трахеомикоза. За да оздравее, то буквално ще бъде "ваксинирано", поясни Стефан Мирчев, фитопатолог, доцент в Лесотехническия университет.

Дървото ще премине курс от три инжекции - сега, през юни или юли и в края на вегетацията. По думите на Мирчев проблемите около Стария бряст са три - хранителният режим, загниването и холандска болест, от която дървото не е болно, но има симптоми. Той обясни, че такова лечение на бряст се използва за първи път в страната и добави, че трудно са осигурили препарат от САЩ, който се използва лечебно и профилактично и е със широк спектър на действие.

Започна обследване на Стария бряст в Сливен

Комисия от специалисти започна обследване на Стария бряст в Сливен. Стефан Мирчев, доцент в Лесотехническия университет ще извърши огле...

„Ще използваме специален уред за инжектиране. Брястът е като един столетник, който се е разболял и полагаме всички усилия да му удължим живота. Вероятността, това да се случи с този препарат, е много голяма. Той е широкоспектърен и ще помогне и за други неща, които евентуално създават проблеми на дървото. Още към края на тази година ще проличи лекуването, ефектът ще се види догодина. Дървото ще оцелее. Ние сме избрали най-безопасния вариант за третиране и с ниски дози. Очакваме и немски специалист, който ще оформи короната”, сподели още доц. Мирчев, цитиран от Topnovini.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини