Сливенският митрополит Иоаникий чества своя 80-годишен юбилей

10848
Сливенският митрополит Иоаникий чества своя 80-годишен юбилей
Снимка: Сливенска митрополия

Сливенската духовна общественост почете 80-годишния юбилей на обичания и уважаван Сливенски митрополит Иоаникий.

Да изразят почитта си към владиката, на литургията в катедралния храм „Свети Димитър” присъстваха кметът на Сливен Стефан Радев, областният управител Чавдар Божурски, председателят на Общинския съвет Димитър Митев и много представители на църковния клир, държавната и местната власт, общественици, миряни.

„Вие сте духовен водач на хората в нашата епархия. Нека силата и мъдростта продължават да бъдат Ваши спътници по пътя Ви към доброто! От мое и от името на всички граждани на община Сливен Ви желая здраве и енергия начело на Сливенската митрополия!“, изтъкна в приветственото си слово кметът Стефан Радев.

Областният управител Чавдар Божурски поздрави юбиляра и подчерта уважението си към честната му служба в името на Доброто и духовните ценности.

Още много официални поздравления и подаръци получи дядо владика по случай достолепната годишнина. Но може би най-ценният сред тях е почитта, пиетета на миряните от Сливенска епархия към неуморната му деятелност, вътрешната му сила и извисеност на истински духовен пастир.

Вече 58 години митрополит Иоаникий неотклонно служи на църквата. На 23 март 1980 г. е избран от клира и миряните за Сливенски митрополит. 

Светият Синод утре ще избере нов митрополит на Видин

Светият Синод на Българската православна църква прие за легитимни изборите за нов Видински митрополит. Утре (4 февруари) трябва да бъде...

Митрополит Иоаникий е сред най-уважаваните авторитети в Българската православна църква. Напътствията му са безценен ориентир във важни моменти за църквата, за обществения живот, а и за всеки човек в нужда. Известен е с дарбата си на писател и задълбочените си интереси по история.

Сливенският владика е почетен гражданин на гредовете Сливен, Бургас, Ямбол, Несебър и Айтос.

Роден е на 2 март 1939 година със светското Иван Георгиев Неделчев в сливенското село Пет могили. През есента на 1953 г. постъпва като семинарист в Софийската духовна семинария. През 1960 г. е проет в Софийската духовна академия. На 1 април 1961 г. в мъглижкия манастир „Свети Николай“ е подстриган в монашество с името Иоаникий. На 17 март 1963 г. е ръкоположен за йеромонах от ректора на Духовната академия епископ Николай Макариополски.

През 1964 г.  заминава на специализация в Московската духовна академия. След завръщането си в България е назначен за протосингел на Сливенската митрополия. На 24 ноември 1968 г. е възведен в архимандритско достойнство от митрополит Никодим Сливенски. В края на 1968 г. е назначен за протосингел на Старозагорска митрополия.

От октомври 1970 г. до декември 1971 г. специализира в Старокатолическия богословски факултет в Берн, Швейцария. След завръщането си в България отново е протосингел на Сливенска митрополия.

Във Враца избират нов митрополит

Във Враца се провеждат епархийски избори за нов Врачански митрополит. 24-ма избиратели - по трима свещеници и по трима миряни от четири...

На 20 април 1975 г. в катедралата „Св. Александър Невски“ в София е ръкоположен за Велички епископ и е назначен за викарий на Сливенска митрополия.

На 23 март 1980 г. е избран, на 13 април е утвърден канонически и на 20 април 1980 г. е интронизиран като Сливенски митрополит.

След смъртта на патриарх Максим, на 6 ноември 2012 г. групата митрополити около Калиник Врачански и Николай Пловдивски предлага митрополит Иоаникий за наместник-председател на Светия Синод, но той писмено отказва тази номинация, както и да бъде кандидатиран за патриарх. На 10 ноември 2012 г. Иоаникий участва в избора на митрополит Кирил Варненски и Великопреславски за наместник-председател на Светия Синод и отказва да се включи в последвалия бойкот от групата около Калиник и Николай.

Така митрополит Иоаникий лично допринася за преодоляване на смущенията в ръководството на Българската православна църква след смъртта на патриарха и за успешното свикване на Патриаршеския събор, който през февруари 2013 г. избира Русенския митрополит Неофит за нов патриарх.

За митрополит Иоаникий един от представителите на сливенската интелигенция написа: „Щастливи сме, че на престола на Сливенска епархия ние имаме уважаван пастир за честно служение на църквата и народа. В негово лице виждаме следовник на възрожденската традиция на българската църква и пример за днешни и утрешни водачи, за клира и за миряните. Да му пожелаем крепко здраве и много духовни сили, за да може със своята мъдрост и опитност още много години да служи все тъй предано на Църквата и на Отечеството”.                                          

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЛИВЕН:

11 арестувани след спецакция в Сливенско

Държавна помощ за болницата в Котел: Правителството трябва да реши

Полицаи спасиха удавник в Сливен

Свещеници от Сливен излизат на протест: Несъгласни са със Светия синод

След дълго ходене по мъките: Върнаха шофьорската книжка на оправданата за дрифтиране в двора на КАТ

Издирват 18-годишно момиче от Сливен (СНИМКА)

Наказание за диспечера, отказал линейка на жена в Сливен

Отказаха й линейка: Жена почина в такси напът за болницата

"Спукаха му главата": 8-годишно дете е пребито, докато си купува вафли в село Градец

Сливен се сбогува с митрополит Йоаникий

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com