Защо РЗИ Сливен крие бройката на болните от грип?

8174
Защо РЗИ Сливен крие бройката на болните от грип?
Снимка: iStock/Guliver

Сливен, както и повечето съседни градове, е в пика на грипната епидемия. Колко са болните от грип в областта обаче е трудно да се каже.

С тази информация би трябвало да разполага Регионалната здравна инспекция (РЗИ), но такава липсва в официалния сайт на институцията. Настойчивите опити на Actualno.com да получи приблизителна цифра на заболелите от грип към момента, удариха на камък. Многобройните телефонни обаждания в РЗИ и обещанието за справка завършиха с… мълчание.

Според запознати това се дължи на пороци във въведената методика за събиране на данните. Те се акумулират чрез телефонни обаждания до няколко от по-големите лекарски практики. И толкова. Дали твърде частичните сведения са достатъчни за вземането на адекватни управленски решения и ефективни мерки? Едва ли. Може би именно оскъдните първични данни наложиха личната намеса на кмета на Сливен Стефан Радев за своевременното обявяване на грипна епидемия в общината и областта. Той предизвика среща с ръководството на РЗИ, на която защити позицията, че трябва да се вземат бързи мерки за ограничаване на грипната вълна, въпреки недостатъчната (според РЗИ) честота на заболяемост.

Според някои от общопрактикуващите лекари в Сливен, от страна на здравните органи не са били предприети достатъчно превантивни мерки срещу грипната епидемия. Пропуснат е моментът за провеждане на широка информационна кампания за поставяне на противогрипни ваксини сред уязвимите групи – хронично болните, възрастните хора и децата. Заедно с това през месеците септември и октомври, когато е най-подходящият момент за ваксиниране, е имало дефицит на противогрипни ваксини.

Според джипитата съществува пропуск и в разпоредените от Регионалната здравна инспекция мерки за ограничаване на грипната епидемия. Според тях, наред с прекратяването на плановите операции, забраната на свижданията в болниците, на женските и детските консултации и на масовите мероприятия, е наложително в диагностично-консултативните центрове (ДКЦ) да бъде създадена такава организация на прием и движение на пациентите, че болните от грип и остри респираторни заболявания да бъдат разграничени от останалите посетители и болни. Проблемът се вижда и с просто око, при всяко посещение в кое да е ДКЦ. Картинката навсякъде е еднаква: притиснати в тесните коридори, кихащи и кашлящи хора, разнасящи свободно  вирусната инфекция, която се предава по въздушно-капков път…

За или против приемането на антибиотици, попитахме медиците с богат професионален опит.

Според тях, към антибиотично лечение трябва да се преминава, само когато има доказано наслагване на бакретиална инфекция, така наречените усложнения при грип. Обикновените индикации за такава инфекция са продължителното (повече от 2-3 дни) поддържане на висока температура, усилване на кашлицата и силна отпадналост, въпреки приемането на противовирусни препарати. В този случай е задължително веднага да се потърси лекарска помощ, тъй като тази година усложненията вследствие на грип са много и опасни.

В началния си стадий обаче грипът добре се повлиява от противовирусните  препарати като Ремантадин и Тамифлу и хомеопатични препарати като Осцилококцинум.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЛИВЕН:

11 арестувани след спецакция в Сливенско

Държавна помощ за болницата в Котел: Правителството трябва да реши

Полицаи спасиха удавник в Сливен

Свещеници от Сливен излизат на протест: Несъгласни са със Светия синод

След дълго ходене по мъките: Върнаха шофьорската книжка на оправданата за дрифтиране в двора на КАТ

Издирват 18-годишно момиче от Сливен (СНИМКА)

Наказание за диспечера, отказал линейка на жена в Сливен

Отказаха й линейка: Жена почина в такси напът за болницата

"Спукаха му главата": 8-годишно дете е пребито, докато си купува вафли в село Градец

Сливен се сбогува с митрополит Йоаникий

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com