Аномалия в Смолянско: Лекарите не достигат, леглата – в излишък  

1590
Аномалия в Смолянско: Лекарите не достигат, леглата – в излишък  
Снимка: Getty Images/Guliver

Осигуреността на населението с болнични легла в края на 2021 г. е една от най-високите в страната - 1067.3 на 100 000 души в Смолянска област, при средно за страната 796.8. Осигуреността с общопрактикуващи лекари е 6.4 на 10 000 души от населението, при средна за страната 5.8. Населението обаче, падащо се на един лекар в края на 2021 г. за област Смолян е 326 души при 231 за страната. Това сочат данните на Националния статистически институт, отдел "Статистически изследвания" – Смолян.

Това на практика означава, че ако един лекар обичайно в страната се грижи за 231 пациенти, то в Смолянско на неговите плещи са сто души повече, което звучи непосилно като отговорност.

Също така значи, че болниците в региона са напълно достатъчни като леглова обезпеченост, даже в повече, а логиката е, че пътят до болница в Родопите се измерва не в километри, а във време.

Личните лекари също стигат като брой, дори по-добре в сравнение с голямата част от страната. Проблемът е, че са неравномерно разпределени.

Голямата бездна, която отдалечава областта от дори приемлива степен на медицинска осигуреност в областта, са лекарите-специалисти. Те са болезнено недостатъчни, за да се очаква качествена болнична и доболнична помощ.

При специалистите съотношението със сигурност не е 1 към 326 (щом общопрактикуващите осигуряват такова покритие - б.а.), а един на много повече пациенти, защото статистиката е усреднила разпределението. 

В Хасково има само 1 легло за интензивно лечение на ковид

В Хасково свършиха местата в интензивните отделения. На територията на областта има разкрити 277 легла общо, от които 28 са за интензив...

Данните на НСИ показват, че към 31.12.2021 г. в областта функционират осем заведения за болнична помощ с 1 060 легла в тях. Многопрофилните болници са четири с 556 легла, а специализираните за рехабилитация са три и разполагат с 464 легла.

Заведенията за извънболнична помощ са 43 с 14 легла за краткосрочно лечение, а другите лечебни и здравни заведения са три, без легла.

В сравнение с 2020 г. броят на лечебните заведения за болнична помощ и легловият фонд  се запазват.

Осигуреността на населението с болнични легла в края на 2021 г. е една от най-високите в страната - 1067.3 на 100 000 души при средно за страната – 796.8.

Сред извънболничните заведения най-голям е броят на самостоятелните медико-технически лаборатории - 19, следват медицинските центрове – 14, самостоятелните медико-диагностични лаборатории - 9, и един диагностично-консултативен център. 

Русе е на прага на здравна криза, не стигат медици

Общините Русе, Бяла и Ценово вече са в тъмночервената зона. На болнично лечение към момента в областта се намират 283 души, като 56 от ...

През 2021 г. в областта функционират три други лечебни и здравни заведения без легла - Центърът за спешна медицинска помощ, Регионалната здравна инспекция и хосписът в Мадан. 

На основен трудов договор в лечебните и здравни заведения практикуват 305 лекари. Лекарите по дентална медицина са 124. Медицинските специалисти по здравни грижи са 627, от които 374 медицински сестри.

Според практикуваната специалност в края на 2021 г. най-голям е относителният дял на общопрактикуващите лекари - 64 или 21% от всички лекари в областта. Осигуреността с общопрактикуващи лекари е 6.4 на 10 000 души от населението, при средна за страната 5.8.

Лекарите, практикуващи спешна медицина, са 26 (8.5%), акушерство и гинекология - 18 (5.9%), нервни болести и хирургия – по 17 (5.6%), кардиология и педиатрия – по 16 (5.2%), физикална и рехабилитационна медицина - 15 (4.9%).

Населението на един лекар в края на 2021 г. за област Смолян е 326 при 231 за страната, а при лекарите по дентална медицина съответно 801 спрямо 912 за страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян