Атрактивен музей на ВиК откриха в Смолян

10942
Атрактивен музей на ВиК откриха в Смолян
Снимка: Областна администрация - Смолян

Атрактивен музей на водоснабдяването и канализацията откриха във „ВиК“ ЕООД – Смолян. В експозицията са изложени експонати от цялата 60-годишна история на дружеството. Представени са основни елементи на водоснабдителните и канализационните системи в област Смолян, както и моменти от изграждането на по-важните инфраструктурни обекти.

Изключително атрактивен е макетът на урбанизирана територия, на който чрез интерактивна 3D-визуализация се представя функционирането на ВиК-системата по пътя на водата. По този начин посетителите могат да се запознаят с изпълняваните дейности оператора.  

Музеят е достъпен за посещения и представлява постоянен образователен център за придобиване на трайни навици и отговорно отношение сред потребителите  към съхраняването на водата и опазването на околната среда.

Такива музеи са създадени в градовете Пазарджик, Стара Загора, Варна и Смолян по проект „Подпомагане на ефективността, управлението и институционалния капацитет в отрасъл ВиК“. Той е финансиран по ОП „Околна среда 2014-2020“, а бенефициент е Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

„Като областен управител и в качеството си на председател на Асоциацията по ВиК през последните няколко години ние работим с „ВИК“ – Смолян, в добро сътрудничество и това произтича не само от разпоредбите на законите и нормативните актове, но го правим и с ясното съзнание, че инвестициите във ВиК-инфраструктура са изключително важни и жизненонеобходими, особено за труднодостъпен район като Смолянска област. Не случайно ние сме първата създадена Асоциация по ВиК в страната, първата Асоциация, която подписа договор с ВиК Дружество, първата, която реализира проект по новите подходи на ОП „Околна среда“, каза областният управител Недялко Славов.

 Той отбеляза, че настоящата година е наситена със събития за „ВиК“ ЕООД-Смолян – стартира дългоочакваният проект за водоснабдителната и канализационната мрежа в агломерация Смолян, дружеството отбеляза своя 60-годишен юбилей.

„Откриването на този музей е не само един своеобразен подарък по случай юбилея на дружеството, но и едно признание към всички инженери, служители, поколения специалисти, които са вложили през годините усилия за една качествена водоснабдителна и канализационна услуга. Родопчани са хора с подчертана памет и любов към историята и със сигурност ще оценят видяното в този музей, а аз съм сигурен, че ефектът от това ще бъде изключително позитивен. Освен че ще станем по-отговорни като потребители, но и ще си дадем сметка, че за изграждането на водоснабдителната и канализационната система се полагат много усилия. Аз разчитам поне част от обществото да се замисли и да даде своята положителна оценка, защото зад реализирането на тези инициативи стоят усилията на много хора, а те заслужават признателност и благодарност“, допълни Славов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян