X
 
 

Фирма обжалва обществена поръчка за път - бил прекалено голям и дълъг

1218 1
photo of Фирма обжалва обществена поръчка за път - бил прекалено голям и дълъг
Снимка: Анита Чолакова
Уникална жалба – срещу „тенденциозно“ и „дискриминационно“ определен голям габарит и дължина на пътя, спира поръчка за обход на Рудозем и виадукт на обща стойност 6,4 млн. лв.

Оплакването срещу процедурата, обявена от Агенция „Пътна инфраструктура“, е постъпило вчера 15 минути преди изтичане на срока за подаване на оферти.

Определеният за пътя габарит е 7.50/10.50 метра с две ленти от по 3,75 метра и два тротоара по 1,50 метра. Общата дължина на пътния участък е 5,2 км, а виадуктът трябва да е 200 метра.

От съществена важност е, че това е второкласен държавен път, подход към бъдещия граничен контролно-пропускателен пункт между Рудозем и Ксанти. Той е предназначен за всички видове автомобилен транспорт и няма как габаритът да е по-малък.

Жалбата е подадена отново от неизвестна в пътностроителния бранш фирма – „Х Де Комерс“ ЕООД, еднолична собственост на Хакан Нурхан Ахмед от гр. Джебел.

От въпросната фирма смятат, че е незаконосъобразно поставеното към кандидатите изискване за реализиран общ оборот в сферата на строителството на пътищата, както и изискването към участниците за габарит и определена дължина на пътя.

„Считаме, че тези изисквания са тенденциозни и дискриминационни и обслужват интересите на малък кръг от фирми, като същевременно се ограничава участието на фирми, които имат капацитет да изпълняват подобен род поръчки, но поради обстоятелството, че не са изпълнили обект с посочените от възложителя габарити, ще бъдат отстранени от участие в конкретната процедура“, се сочи в жалбата.

От Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Хакан Ахмед от Джебел иска да бъде наложена временна мярка „спиране на процедурата“. Той е убеден, че продължаването й преди тя да се произнесе ще увреди обществения интерес от провеждане на законосъобразна възлагателна процедура.

Справка в Търговския регистър сочи, че въпросното дружество с регистрация в Джебел е създадено през 2016 г. , с капитал 5000 лв. Досега е изпълнило една поръчка, възложена по Закона за обществени поръчки – за зимно поддържане от Джебел до село Слънчоглед за 10 500 лв. В Камарата на строителите в България (КСБ) е записана само с един обект, изпълнен м.г. в имот на частна фирма за почистване на терен в село Вълкович, общ. Джебел. В КСБ Хакан Ахмед е декларирал, че има персонал от 35 човека.

Дори да е участвала като подизпълнител в някой обект обаче това не я прави пълноценен претендент да спечели процедурата. Нещо повече, тя ще бъде отстранена от участие най-малкото заради липса на оборот и опит, добит от изпълнение на пътни строежи с такава категория.

Но на практика блокира поръчка на стойност 6 383 020 лв. без ДДС.

Треньор от Рудозем заминава за Ливърпул

Антон Бозов – треньор във футболната школа „Палас“ на Рудозем, заминава на методически сбор в академията на мърсисайд...

Поръчката е инженерингова – за изработване на проект и строително-монтажни работи.

Разделена е на две обособени позиции и включва реконструкция и изграждане на два участъка от по  2 610 метра.

Първата е с пределна стойност 4 700 070 лв. без ДДС. Началото на пътния обект е при входа на бензиностанция "Петрол" АД откъм Средногорци. Преминава по съществуващия мост над р. Арда и продължава по паважна улица. Трасето продължава по нов терен по десния бряг на р. Чепинска. Пресича реката с нов мост и се включва в съществуващия второкласен път. Габаритът на трасето е предвидено с размери 7.50/10.50 метра с две ленти от по 3,75 метра и два тротоара по 1,50 метра. Предвиждат се 7 подпорни стени и 5 укрепителни.

От кандидатите се изисква през последните три години да са имали оборот минимум 4,7 млн. лева от строителство на пътища.

Втората обособена позиция е само за проектиране и изграждане на виадукт. Според идейния проект съоръжението е с дължина 200 м, 13 отвора, с широчина 11.50 метра. Пътното платно върху него ще е с ширина 8 метра и два тротоара по 1,75 метра.

Гърция обяви поръчка за пътя към бъдещия ГКПП Рудозем-Ксанти

Гръцката държавна агенция „Егнатия одос“ обяви най-после обществената поръчка за изграждане на път от гръцкото село Димарио...

Виадуктът е с прогнозна стойност 1 682 950 лв. без ДДС. От кандидатите се изисква да имат построени пътни обекти за не по-малко от 1 660 000 лв.

Средствата за тази поръчка са осигурени от програма Интеррег V–А Гърция – България.

Офертите трябваше да се отварят днес, на 9-ти март.

Вместо това в сайта на АПИ вече е публикувано следното съобщение: „До всички заинтересовани лица: С настоящето Ви уведомяваме, че на 08.03.2018 г. e подадена жалба срещу решение 7 от 30.01.2018 г., на Възложителя по процедурата с които се иска и временна мярка "спиране на процедурата". Предвид настъпилото обстоятелство и на основание чл. 203, ал. 3 от ЗОП всички действия по процедурата спират до влизане в сила на: 1. определението, с което се отхвърля искането за временна мярка, или 2. решението по жалбата, ако е наложена временната мярка“.

Припомняме, че през януари месец фирма с 2 лева капитал „Пътна маркировка“ ЕООД – Стара Загора, блокира поръчка на АПИ за над 44 млн. лв. с обекти в областите Смолян, Кърджали и Благоевград. Почти два месеца по-късно, тъкмо когато АПИ рестартира поръчката, друга фирма с 4 лева капитал -„Зара брокер“ ООД, пак регистрирана в Стара Загора, я блокира наново.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
    Подкрепям фирмата! Фирмата не се жалва от размерите на пътя! Фирмата се жалва от поставените изисквания участниците да са изпълнявали такава поръчка! Това наистина е дискриминиращо спрямо новите фирми! И не става въпрос за тежко и сложно строителство, което да не е по силите на малка фирма!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Борисов като в Матрицата

Речта на Бойко Борисов, с която даде курс към евроизборите на ГЕРБ, бе запомняща се и повече от интересна. Някои от фразите заслужават ...

missing image
Гръцката кухня – здравословна и неповтор...

Meze е общото име на многобройните малки ястия, които обичайно се сервират с вино, узо или домашно приготвено ципуро. Те са неразделна ...

Последно в Актуално