Фирми, уплашили се да кандидатстват за коронапомощ заради слух, сега искат - но не може

1607
Фирми, уплашили се да кандидатстват за коронапомощ заради слух, сега искат - но не може
Снимка: Анита Чолакова

Общо 271 фирми от Смолянска област, част от които никога преди не са ползвали европейско финансиране, получиха подкрепа от ЕС, като засегнати от COVID-19. Достигналите до тях средства възлизат на 2,228 млн. лева. Отделно от това на пет фирми от областта, занимаващи се с риба, са преведени 337 269 лева.

На национално ниво по програмата "Подкрепа за микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последици от пандемията COVID-19" са финансирани 21 184 фирми с близо 172,8 млн. лева.   

Дончев за европарите за коронавируса: Да видим ще си спазят ли обещанието, парите още не са сигурни

Ми да видим дали ще си спазят обещанието – така вицепремиерът Томислав Дончев коментира съвсем накратко какво в крайна сметка ще ...

"Имаше фирми, които досега не са кандидатствали по европейски програми. Те добиха кураж и според мен ще кандидатстват и занапред. Видяха, че не е толкова страшно, трябва да си изряден. Тази програма даде възможност на хората да преодолеят страха си да кандидатстват", заяви на брифинг  Цветанка Генчева, управител на Областния информационен център (ОИЦ) в Смолян.

Тя обясни, че едно от условията било фирмите да имат под 1% задължения към държавата, да са микро или малки.

"Това беше и начин повечето фирми да си изчистят дълговете. Много облекчена процедура, кандидатстваше се в ИСУН (Информационна система за управление и наблюдение на средствата от ЕС), изключително опростено. Приключи подаването на проекти, като близо 28 хиляди фирми от България са го направили. До момента 99% са обработени и получили финансиране. 1% очакват своите средства. Идеята е да се компенсират фирми, чиито доходи са спаднали в резултат на пандемията", посочи Генчева.

В срока на кандидатстването обаче се появил слух, който отблъснал доста собственици на фирми от опита да получат еврофинансиране.

"Пусна се слух, че тези, които вземат пари по програмата, ще бъдат "спукани" от ревизии и проверки. Част от фирмаджиите се уплашиха. Убеждавали сме ги, че не трябва да се страхуват, но немалка част се отказаха точно поради този слух. Сега се обаждат: "Не може ли отново да кандидатстваме, ние видяхме, че става и нищо лошо не се случва?", отговорът е: "Не може", поясни шефката на Информационния център.

Как да овладеем коронакризата - мерките, които предлага "Демократична България"

Провеждане на информационни кампании сред отделните социални групи, особено сред децата, за да могат властта и хората да бъдат съюзници...

Другата програма, която финансира пострадали от пандемията, е за производители на риба. Единствено Девин и Доспат отговарят на нея. Финансиране са получили една фирма от Доспат, останалите 4 са от Девин. Между тях е разпределена сумата от 337 269 лева.

„По програмата можеха да се вземат средства за работни заплати, осигуровки, за наем, за консумативи. Не можеха да се купуват стоки за магазина примерно и след това да ги продадеш. Идеята беше да се финансират неща от първа необходимост за фирмата, нереализиращи печалба. Ние се чувстваме удовлетворени, че нашите фирми, въпреки негативната страна, решиха да кандидатстват и успяха да получат тази подкрепа и да стимулират фирмите си“, каза Цветанка Генчева.

Сега се отваря програмата за туризма. Дружества от бранша – туроператори и турагенти, които не са ползвали опцията за малки и микро предприятия, в рамките на шест дена могат да го направят.

Досега подкрепата за туристическия сектор от ЕС за преодоляване на последствията от коронавируса е на стойност 10 млн. лева. За извършващите автобусни превози помощта от ЕС е 30 млн. лева.

Предстои да се отвори следваща програма – за фирмите, които са по средата между микро-,малки и средни. Това са тези с висок оборот, но с немного голям персонал – междинно ниво, като фирмите от IT-индустрията примерно. Голяма част от тях имат високи обороти, но с малък персонал. Новата програма за междинното ниво се отваря до края на този месец.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян