Гърция обяви поръчка за пътя към бъдещия ГКПП Рудозем-Ксанти

13263
Гърция обяви поръчка за пътя към бъдещия ГКПП Рудозем-Ксанти
Снимка: Анита Чолакова

Гръцката държавна агенция „Егнатия одос“ обяви най-после обществената поръчка за изграждане на път от гръцкото село Димарио до българската граница при бъдещия ГКПП Рудозем – Ксанти. Обектът е с прогнозна стойност 49 658 280 евро с ДДС.

Финансирането е от три източника според тръжната документация – Префектура Източна Македония и Тракия, Оперативна програма „Транспорт“, ЕТС „Гърция България“.

Изкъртиха огради и решетки от път, правен с европари

Решетки от пътя и метални колове, ограждащи велоалеята между Смилян и Рудозем, са били изкъртени в събота, съобщи полицията в Смолян. ...

За изграждане е обявена последната част от проекта – приблизително 8 км път с габарити 7,5 до 10,5 метра с проектна скорост 40 до 50 км в час поради високопланинския терен.

Заради трите източника на финансиране обектът е разделен и на три части – първо е 1,49 км, след това – 3,16 км, и последни – 3,33 км до самата българо-гръцка граница.

Проектът включва път от Димарио до границата с България, предвидени са по проект 11 моста с обща дължина приблизително 855 метра, два единични двупосочни тунела с обща дължина 273 метра.

„С радост информирам, че на 27.11.2017 г., нашите партньори от гръцката пътна агенция Егнатия Одос обявиха търга за строителството на пътя от българо-гръцката граница до село Димарио! Подаването на оферти е до 11.01.2018 г. Надяваме се на своевременно подписване на договор и изпълнение на строителството според планираните срокове! И на българска, и на гръцка територия, разбира се!

С тази стъпка се приближаваме до осъществяването на дългогодишната ни мечта за отваряне на границата и реализация на проекта за ГКПП РУДОЗЕМ-КСАНТИ!

Гърция даде 480 хил. евро за изграждането на граничния пункт "Рудозем – Ксанти"

Правителството днес одобри изменение на финансовия план по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – Бълга...

Благодаря на нашите гръцки партньори от Егнатия Одос, на префекта на Източна Македония и Тракия Христос Метиос, на представителите на Техническия секретариат на програмата Гърция-България 2014-2020, на Управляващите органи и министерства от българска и гръцка страна, на екипа на Агенция „Пътна инфраструктура“, с които заедно изпълняваме този важен за страната и региона проект! Благодаря на всички, работили през годините по този въпрос! – написа областният управител на Смолян Недялко Славов във Фейсбук-профила си.

Възложителите от Гърция се надяват до края на месец март да имат избран изпълнител, а срокът за изпълнение на поръчката е съкратена – от 3 на 2 години.

Пътят от българска страна до границата е направен. Остава да се изгради отсечка от 800 метра, за да се пресекат подходите при ГКПП. Областният управител на Смолян предстои да възложи поръчка за изпълнение на самия граничен контролно-пропускателен пункт, както и въпросната допълнителна отсечка.

Изграждането на ГКПП ще струва 18 млн. лева с ДДС. В това число са предвидените средства за довеждащата инфраструктура заради изместената пресечна точка, за прокарване на оптичен кабел и ел. захранване. В тази сума е включено и базисното оборудване за ГКПП.

В процедура по възлагане от страна на АПИ е отсечка между Средногорци и Рудозем, като подход към бъдещия пункт. Изпълнител вече е избран, но поръчката се обжалва.

До 2 години ще имаме нов ГКПП с Македония

До 2 години ще бъдем готови с ГКПП „Клепало“ между Берово и Струмяни. Това каза пред журналисти регионалният министър Нико...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян