Кметът на Неделино: Дължим милиони, а новата сграда на общината е опасна

13001
Кметът на Неделино: Дължим милиони, а новата сграда на общината е опасна
Снимка: Личен архив

Боян Кехайов е кмет на община Неделино от 2015 г. Завършил УНСС – София, по специалността „Управление на териториални системи – области и общини". Има и висше юридическо образование от Югозападен университет – Благоевград. Целият му трудов стаж преди да бъде избран за кмет е бил в системата на МВР. Кехайов е изминал цялата йерархична стълбица. Два пъти е бил директор на Областна дирекция на МВР – Кърджали. 

Г-н Кехайов, община Неделино е в изключително тежко финансово положение. Отклоненията по три от шестте критерия, наблюдавани от МФ, са много сериозни, на какво се дължи това?

На поети ангажименти - извършвани дейности или доставки без осигурено финансиране, предимно от предишни мандати. Трупани са много дългове, не от този период. Другата причина са финансовите корекции, наложени на общината по лошо изпълнение на европейски проекти от периода 2011-2015 г. и съдебни дела, които са загубени. Даже днес дойде покана за доброволно изпълнение от фирма "Дюлгер" ООД - Смолян, която е изпълнявала един от европроектите за изграждане на информационен център. Осъдени сме на 800 000 лева. Така, че положението не се подобрява, а се влошава.

Корекциите предимно са заради нарушения в обществените поръчки, при вас така ли е?

Да, но не само. Даже при нарушения в обществените поръчки санкциите не са толкова високи. Проблемът е, че са възлагани допълнителни дейности извън заложените в проекта, за който са кандидатствали и които не са финансирани от Управляващия орган.

Колко проекта имате санкционирани?

Нямаме проект без корекции. Даже в момента в Специализираната прокуратура върви проверка. Да Ви посоча само пътят Неделино-Крайна и Крайна-Козарка. Там е платено за определен брой пътни знаци, а проверяващите констатират несъответствие. Канавката по пътя Крайна-Козарка, която е трябвало да бъде изпълнена от панелен тип, е изпълнена чрез отливка на място с бетонова замазка. Тези дейности не се признават. При водоснабдяването на Кундево, където е изграден водоем, вратите е трябвало да бъдат херметически, а са поставени ламаринени. Това го констатират проверяващите от ДФ "Земеделие" и налагат финансова корекция за неизпълнение на проекта.

Тоест, е направеното е по-евтино за изпълнителя и е за сметка на общината?

Но пък са платени тези дейности и материали, които са заложени в проекта. Повече не искам да коментирам, защото проверката още не е приключила. За мен има данни за извършено престъпление от общ характер, но нека специализираните органи се произнесат.

Отново ли говорим за периода до 2015 г.?

Да.

Във Вашия мандат има ли такива проблеми?

През 2015 г. промениха Закона за публичните финанси и кметовете нямаме възможност да сключваме договори без финансово обезпечение. Така, че ние работим коректно. В смисъл такъв - кандидатстваме по проекти, виждаме постъпили пари по сметките и даваме изпълнението на фирмата, за да не трупаме нови тежести върху общинския бюджет. Нашите дългове в момента надхвърлят 8 млн. лв., а бюджетът ни е 5,5 млн. лв. Сами си давате сметка, че с бюджет и половина вече сме назад. А има основни дейности като осветление, сметосъбиране и др., за които ежедневно трябва да се полагат грижи. Със запорирани сметки това е изключително трудно. На община Неделино вече и местните й приходи са дадени на частен съдебен изпълнител. Тоест, на физическитеи юридическите лица, които имат да плащат местни данъци, парите им ги събира ЧСИ. На практика работим в много трудна ситуация.

Какви постъпления получавате изобщо?

Субсидията от централния бюджет - с това разполагаме и това харчим.

Покриват ли се поне заплатите на служителите?

Да, те са от целева субсидия, но очакванията на хората за застрояване, подобряване на средата - за това нямаме ресурс. Само със спечелени проекти работим, със собствени средства нищо не можем да направим.

За спечелените проекти се изисква съфинансиране от общината, Вие как го осигурявате?

От капиталовата програма, която също е гарантирана. Свили сме се и най-прецизно боравим с финансовия ресурс, с който разполагаме.

Изготвили сте план за финансово оздравяване, на какво разчитате, как би могла да се стабилизира общината?

Без намесата на държавата, на Министерството на финансите, ние не можем да излезем от тази критична ситуация. Миналия месец сме получили писмо от МФ, с което ни уведомяват, че имаме проблем с три и повече показателя. Многократно се съставяли програма за финансово оздравяване, сега я актуализираме. Предстои обществено обсъждане и на 18-ти април наново внасяне пред министъра на финансите, като се надяваме да бъде одобрена. Залагаме на стягане на финансовата дисциплина, увеличаване на събираемостта от местните приходи и изпълняване на дейности, за които имаме финансиране. Тоест, да не трупаме нови разходи. Искаме и да продадем определени общински имоти, за да се отървем от капана, който ни е заложен от ЧСИ, и ние да ги управляваме.

Запорите на каква стойност са?

На около 180 лица и фирми са наложени запори по искане на една от фирмите, която има вземане от около 225 000 лв. по договор. Те са за в бъдещ период. ЧСИ не е предвидил какви суми ще бъдат внесени, но това е един вид обезпечение. Ние също не можем да го контролираме. Всичко идва по изпълнително дело, което ние не оспорваме, защото задълженията са факт. Част от тях са за доставка на канцеларски материали в период от 2011-2015 г. Фактурите са приети, осчетоводени са, но не са разплащани.

И все пак, общите запори, включително и това от фирма "Дюлгер", на каква стойност възлизат?

За милиони са. Ежедневно пристигат. По две-три запорни съобщения получаваме на ден от различни фирми. И други дела се водят в момента срещу общината. За съжаление това са фирми, които са работили с осигурен ресурс по европейски проекти, а в момента ни съдят, че дейностите, които са им възложени като допълнителни или за смяна на материали в проектното им предложение на по-ниска цена с по-високи, утежняват ситуацията. Няма как за една общинска сграда, за която фондът е дал 1 350 000 лева, общината да откаже около 450 000 лева. Тоест, общината е казала, че са й достатъчни 900 000 лева за четирите етажа, а с остатъка е искала да надгради още един етаж, но фондът е отказал. Фирмата обаче се е ангажирала по искане на общината, изградила го е. И сега излиза, че плащаме тази сграда два пъти. Един път европейският фонд е платил 900 000 лева, а сега изпълнителят ни осъжда за 800 000 лева. Това са просто абсурдни неща.

Това е красивата нова сграда на общината, нали така?

Да, но я плащаме два пъти. Колкото и да е красива, колкото и да е модерна, цената не е тази. А ги е имало парите по сметките на общината - 1 350 000 лв. Ние сме върнали 450 000 лева, а сме се задължили със средства, с които не разполагаме. Щетата за общината става над 1,2 млн. лв., а ние доброволно сме се отказали от ресурс, който ни е бил осигурен.

Звучи абсурдно това, което казвате?

Да, но къде са органите, питам аз. И ако Ви кажа, че в момента новата сграда се руши, падат плочки навсякъде и пропада, защото е разчетена за 4 етажа, а са построени 5? По данни на специалисти натоварването на покривната конструкция е разчетено за 600 кг, а изграденото е за 100 кг и едва ли не сградата е опасна за обитаване, тогава накъде?

Давате ли си сметка каква бомба е това, което казвате в момента?

Давам си сметка, но аз искам заключение на конструктори, защото това са фактите, това са реалностите.

Възложили ли сте конструктивно обследване?

Да, чакам ги да дойдат да обследват. Елате да видите плочките! Сградата е напукана, гранитогресът пада. Фасадата е тип окачена, което не е благоприятно за населени места с големи температурни амплитуди, тъй като последната секция на тази окачена фасада играе ролята на парапет. Водата постоянно се просмуква. Изолацията не може да издържи на тези температурни амплитуди.

Кой го е проектирал това?

Има си проектанти, но въпросът е кой е променил проекта, защото първоначалният проект е бил с ПВЦ-дограма под козирката на сградата. Абсурдни са нещата наистина и лошото управление на общината е довело до този колапс, в който ние се намираме. И все пак, ние работим, не се оплаквам. Стараем се да изграждаме инфраструктурни обекти в общината, но всичко ни струва много нерви и много сили. Ето, например сградата на бившето ОУ "Васил Левски" е възбранена от ЧСИ. А това е сграда в Горно Неделино, която е символ на града. Сега се боря за споразумение, за да мога да си възстановя собствеността върху нея. По същия начин е и Пресевната в село Крайна - девет декара се продава за 100 000 лв. Ние реално не разполагаме със собствеността си.

Тоест, не само приходите ви са запорирани, а и цялата общинска собственост е възбранена?

Да. И въпреки това възстановихме доверието като институция и изградихме пътната отсечка Неделино-Долен. Имаме и засилен инвеститорски интерес. Фирми от Турция, Китай, Украйна искат да изкупят терени в общината, но нямаме възможност да им предложим, защото ни е забранено да се разпореждаме с тях. Ситуацията е тежка и се надявам това интервю да помогне, за да разберат институциите, че без държавна намеса няма как да се справим. Държавата трябва да помогне малко, за да се стабилизираме и да тръгнем напред. Логиката на МФ е следната - харчиш толкова, колкото имаш, нито стотинка повече. И така трябва да бъде. Но когато имаш лошо наследство, няма как да бъдеш коректен и да се съобразиш с правилата.

А Вие с плана за оздравяване отправяте ли искане за заем?

Нашето искане е в размер на 3 000 000 лв., тъй като финансовата ни програма, изработена от експерти и съгласувана с МФ, е реалистична. Нашите възможности за три години стигат да разплатим 3 млн. лв. Няма как да искам 7 млн., като не мога да ги върна.

Стартирали сте проект за културно предприемачество и сътрудничество с Исландия, какво представлява той?

Аз бях в Исландия, тъй като сме спечелили проект, финансиран от Министерството на културата, за културно предприемачество. Представихме нашия фестивал "Неделински двуглас". Исландия, Норвегия и Люксембург финансират подобни проекти. Направихме няколко срещи с общини в Исландия, които проявяват много голям интерес към фестивали в България, тъй като имат много добри традиции. Другата насока е за развитие на детските градини, тъй като те много успешно работят в системата на предучилищното образование и опитът им може да се приложи в България. Надявам се оттук -нататък на конкретни предложения за партньорство. Исландия е малка държава, но с много висок стандарт и има възможност да финансира подобни изяви. За тях нашият фестивал е много интересен. Ние се надяваме с тяхна помощ да популяризираме нашата култура  в една такава далечна дестинация като Исландия.                            

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян