X
 
 

Критичен недостиг на персонал в център за настаняване след побой на младеж над възпитателка

820 0
photo of Критичен недостиг на персонал в център за настаняване след побой на младеж над възпитателка
Снимка: Анита Чолакова/Actualno.com
Центърът за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) за деца и младежи в кв. Устово на Смолян е в риск да бъде закрит заради критичен недостиг на персонал, съобщи шефката на Районна дирекция „Социално подпомагане“ в Смолян Петя Пампорова.

Проблемът съществувал и преди, но особено се изострил след побоя, който 16-годишният Махмуд нанесъл над 60-годишната възпитателка Пенка Пойдовска.

На 21 септември миналата година, още в началото на нощната смяна момчето се заканило, че ще пребие възпитателката. Тя се обадила на щефката на центъра д-р Събева да я уведоми за заканата. Момчето обаче чуло, че Пойдовска се оплаква и на момента решило да си отмъсти. Накарало децата да я заобиколят. Държали я като заложник, без да й дадат да мръдне. Всички се страхували от Махмуд, защото знаели какво ще последва и му се подчинявали.

По някое време тя все пак успяла да избяга и се скрила в тоалетната. Махмуд тропал на вратата й дълго време. Едно от децата поискало памперс, за да си легне. Това принудило възпитателката да се отключи. Успяла да се промъкне на третия етаж, където е възпитателската стая. Дала памперс на детето и пробягала към съблекалнята, където бил телефонът й. Смятала да се обади на полицията, но Махмуд я проследил. Заблъскал вратата. Жената не успяла да я заключи. Легнала на земята, с гърба подпирала стената, а с крака – вратата. Нападателят й извикал и други деца да помагат. Когато всички заедно заблъскали вратата, тя се отворила и Махмуд я нападнал. Започнал да я удря с лопата по главата с цялата си сила. Възпитателката припаднала, но той продължавал да я удря. Децата се уплашили, започнали да го да го спират, за да не я убие.

Пойдовска бе настанена в болница с множество травми (средна телесна повреда), а момчето впоследствие пролежа в психиатрия един месец. След това обаче го върнаха обратно в центъра.

Междувременно се разбра за още два инцидента там. В единия отново участник е въпросният 16-годишен Махмуд, който душил 14-годишно хлапе – с психическо заболяване и нисък интелект. По-малкото дете бе припаднало.

В друг случай 14-годишен ударил с гребло отново човек от персонала.

„В момента положението в Центъра за настаняване от семеен тип за деца с увреждания е тежко откъм персонал. Това е услуга, която се предоставя от община Смолян, управлява се от Международна социална служба. След тези инциденти и широкото им медийно разгласяване никой не иска да започне работа там“, коментира Пампорова.

При нужда от не по-малко от 9 човека, в момента там работят петима.

Готов е генералният план за организация на движението в Златоград

Готов е генералният план за организация на движението в Златоград и предстои неговото представяне пред обществеността, съобщиха от мест...

„Не можем да намерим не само квалифициран персонал, не можем да намерим никакъв персонал. Проблем имаше и преди да стане последният инцидент. Липсата на квалифициран персонал влошава качеството на предоставената услуга. А липсата на никакъв персонал рано или късно ще доведе до закриването на услугата. Община Смолян все още не са предприели тази стъпка, но предполагам,че в един момент ще я предприемат, притиснати от обстоятелствата“, коментира тя.

Междувременно в община Смолян получиха поискани от институциите становища от Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД) и от Агенция „Социално подпомагане“ (АСП) дали да преместят децата с най-сериозни увреждания от ЦНСТ в кв. Устово към други институции в страната, където разполагат с нужния квалифициран персонал, или да закрият центъра.

„От АСП препоръчват да не се закрива, а да се промени целевата му група – да бъде ЦНСТ за деца без увреждания. Такава докладна съм внесъл вече за разглеждане в Общинския съвет и на следващото заседание ще бъде разгледана“, съобщи днес секретарят на община Смолян Момчил Николов.

Миналата седмица било получено и становището от ДАЗД. Тяхната препоръка е пренасочването да се изпълни при спазване правата и законовите интереси на децата.

Борисов освобождава шефа на Агенцията за закрила на детето след скандалните случаи в Габрово

Премиерът Бойко Борисов внесе предложение до Министерския съвет за освобождаване на Офелия Кънева като председател на Държавната агенци...

Община Смолян има други два ЦНСТ за деца без увреждания. Единият е за малки деца до 12 години в кв. Каптажа. Другият е за деца от 13 до 18 години – в ученическото общежитие.

„Ние фактически ще преместим в Устово настанените в общежитието, защото там базата е позахабена, а в Устово всичко е ново и на много добро ниво. Процедурата ще е бавна, ще минат 2-3 месеца, докато се намерят подходящи места за децата и те бъдат изведени. Чак след това ще преместим в Устово децата от общежитието“, посочи Николов.

Той подчерта, че работата с тези деца действително е много трудна.

„Те са отглеждани в домове. Никой никога не ги е прегръщал и обичал. Но те са и с увреждания. Работата с изоставени деца е трудна. Но работата с изоставени деца с увреждания е далеч по-трудна. Те си имат специфики. Има с умствена изостаналост, със Синдром на Даун, с чисто поведенчески проблеми. Имаше дете и с тежко сърдечно заболяване. Едно момиченце почина, не можа да издържи операцията. Опитахме абсолютно всички варианти. Направихме всичко по силите ни. С Международната социална служба търсихме всевъзможни решения, но без специалисти на място не можем да се справим“, коментира Момчил Николов.

Деца с увреждания се отглеждат в нелицензиран център в София

В София функционира център, в който се полагат грижи за деца с увреждания при лоши битови и хигиенни условия. Това е показала проверка ...

По думите му в другия център децата също са расли в институции, но все пак елементът „увреждане“ го няма. „Вие сами съзнавате, че е убийствено да се грижиш за дете с увреждания. Те изискват денонощна грижа. Не може за секунда да го оставиш, а то не е едно. От тази гледна точка просто не достига персонал. Задължително трябва да има социален работник, детегледач, медицинска сестра. Има си и съпътстващи услуги - изхранване, почистване, отопление. Вече не можем да намираме персонал“, подчерта той.

Николов направи сравнение и с дневния дом „Звънче“ в Смолян. Там децата също са с увреждания, но растат в семейна среда. Имат си родители. Обичани са, обгрижвани са откак са се родили. И в това е огромната разлика. Грижата в този център е по-лека. Повечето от напусналите социалния център в Устово са на работа в „Звънче“.

Капацитетът на ЦСНТ за деца с увреждания в кв. Устово е за 14 деца. В такъв случай, по стандарт, персоналът трябва да е от 12 човека, защото грижата е денонощна. А в момента в него работят едва петима.

За другите два центъра за настаняване от семеен тип в Смолян проблем с персонала няма, защото децата са без увреждания.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
200 000 коли остават без "Гражданска" за...

Близо 200 000 автомобила у нас ще останат без задължителната застраховка "Гражданска отговорност" от петък. А причината е отнетият лице...

missing image
Може ли Турция все още да бъде спасена?

Кризата надвисва над главите на турците. Според икономисти само паричният оборот може да извади страната от тежката ситуация. Но държав...