Необичайна проверка: Въоръжени горски от Сливен проверяват ловци в Смолянско

5280
Необичайна проверка: Въоръжени горски от Сливен проверяват ловци в Смолянско
Снимка: БГНЕС

Необичайна проверка е била извършена тези дни на ловци от Доспатско и Боринско (обл. Смолян) от въоръжени горски – служители на Югоизточно държавно предприятие-Сливен. Без да са командировани в района на Смолян, служителите на ЮИДП осъществили репресивна проверка, заплашвайки ловците, че ще загубят правото си на лов в опит да закрилят концесионера на дивечовъден участък "Омана", съобщава кореспондентът на Actualno.com за Смолян.

В писмо до земеделския министър Румен Порожанов, до шефовете на ЮЦДП – Смолян, ЮИДП – Сливен, и районния прокурор на Девин, председателят на Ловно-рибарското дружество (ЛРД) в Змеица Пламен Шотаров, ръководителят на лова при ЛРД – Борино, Али Караахмед и Мирослав Архипов – председател на ЛРД в Доспат, пишат, че са разтревожени от незаконосъобразните, според тях, действия на "Интер Агро - Сливен" ЕООД.

Ловец от Момчиловци уби глиган, миг по-късно падна покосен от инфаркт

Ловец от Момчиловци уби глиган, миг по-късно самият той падна покосен от инфаркт и почина на място. Вчера в късния следобед местната д...

Дружеството има дългосрочен договор за концесия на дивечовъден участък „Омана". Според местните ловци, обаче то системно създава напрежение и проблеми на местното население и ловците. Не допуска хората да си обработват частните имоти в района на участъка. Не допуска и добиването и извозването на дърва за огрев в района на "Омана" без негово разрешение.

Преди дни подалите сигнала са открили и заснели на видео незаконни капани за улов на диви прасета и друг вид дивеч. Подали сигнал за това пред съответните държавни горски институции.

На 14 декември била извършена проверка от служители на ЮЦЦП - Смолян, ДГС – Доспат, и представители на ОСЛРД-Доспат. Те потвърдили, че в местността "Дерезли" - землище на Касъка, има незаконен капан. Подаденият сигнал обаче провокирал необичайна проверка спрямо ловците два дни по-късно.

Трима служители на Югоизточно държавно предприятие(ЮИДП) – Сливен, с бял служебен автомобил "Тойота", с рег. № СИ 0191 АР и надписи на нея "ЮИДП", водени от служител на концесионера,извършили проверка в местността "Адата" - землище на Змеица.

Пред проверяваните ловци заявили, че са пратени от министъра на земеделието и горите. Пред тях съставили констативен протокол. Същата проверка направили на дружинката в Доспат и после в Борино.

Кметът на Свиленград: Никога не сме имали финансови проблеми, защото сме дисциплинирани

Георги Манолов е кмет на община Свиленград за 14-та година. С пълно отличие и златен медал завършва средното си образование. Висшето си...

Горските служители не показали заповед, с която са командировани в района на ЮЦЦП – Смолян, а тя е задължителна, щом навлизат в територия на друго горско предприятие.

Ловците, съмнявайки се в легитимността на проверката, подават сигнал на тел.112. Но когато горските от Сливен разбрали за сигнала, започнали да ги заплашват, че ще бъдат лишени от право на лов. Те били въоръжени и не криели това.

Полицаи от Девин се отзовали и също поискали от сливенските горски служители командировъчна заповед, но те нямали такъв документ.

"Поведението на проверяващите лица е провокативно и насочено към осъществяване на репресия спрямо нас, ловците от ЛРД - Змеица, ЛРД - Доспат и ЛРД - Борино. Така и не видяхме техните баджове и заповедта, с която са били изпратени да ни проверяват", сочат ловците от трите дружества. Те смятат, че проверката не е изпратена от министъра на земеделието, храните и горите, а от концесионера, в чиято вила горските от Сливен нощували.

Сигналното писмо на ловците е изпратено до министъра на земеделието Румен Порожанов, до шефовете на ЮЦДП – Смолян, ЮИДП – Сливен, до Районна прокуратура в Девин. От министъра те искат да разпореди проверка и ако написаното в писмото им се потвърди, да прекрати концесията.

Кметът на Смолян отчете изпълнена 50% от управленската програма

Управленската ми програма до момента е изпълнена на 50%, заяви кметът на Смолян Николай Мелемов, който отчете пред смолянчани двете год...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян