Областният управител на Смолян събира кметовете заради проблем с кучетата

1069
Областният управител на Смолян събира кметовете заради проблем с кучетата
Снимка: Actualno.com

Кметът на Смолян Николай Мелемов инициира среща с областния управител Недялко Славов, за да обсъдят мерки и потърсят решение на проблема с безстопанствените кучета. Напоследък ситуацията в областния град се изостри изключително много.

По думите на кмета винаги през есента има пик на кучетата по улиците, защото ги пускат от земеделските площи, които са пазели през лятото.

Мелемов информира областния управител за сигналите, които получава, че кучета от други общини се карат в Смолян, което допълнително усложнява проблема.

EVN иска сътрудничество с механотехникума в Смолян

Електроенергийното дружество EVN България иска сътрудничество с бившия механотехникум в Смолян, сега Професионална гимназия по техники ...

Местната администрацията има сключен договор с „Анимал Вижън” ЕООД – Стара Загора, за ветеринарно-медицинска помощ и контрол за залавяне и транспортиране на безстопанствените кучета в община Смолян.

Специалистите извършват тази дейности с използване на специфична анестезия, кастрират, маркират, ваксинират и обезпаразитяват животните.

От началото на годината досега 103 кучета са обработени по този начин. Общината е направила разходи в размер на 16 732 лв. до момента. От тях 10 278 лв. са за консултативна помощ, залавяне на кучета, кастрация, обезпаразитяване и ваксина против бяс. 600 лела са изразходени за храна на кучетата и 5 854 лв. за консумативи. За всички дейности има съставени протоколи.

От своя страна Славов пое ангажимент да организира среща с кметовете от другите общини, на която да се поставят тези въпроси и да се набележат мерки. Градоначалникът изрази надежда, че и в национален мащаб ще се набележат промени за по-ефективната работа по проблема, съобщиха от местната управа.

Поправката за инвазивна кардиология в Смолян мина и пред НС

След като успя да убеди бюджетната комисия председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова прокара в Народното събрание оконча...

Мелемов обяви, че служители на Общината започват масови проверки по спазването на регистрационния режим на домашните кучета. Хората гледат домашни любимци без да ги регистрират, а някои после ги изхвърлят на улицата.

Проблемът според градоначалника не може да се реши с един приют. Той е категоричен, че това законово задължение трябва да се изпълни от всички общини. Ако само една община като Смолян сама създаде приют, това не решава настоящия проблем, а създава нови. От съседни райони още по-настъпателно ще си карат кучетата в Смолян и капацитетът му непрекъснато трябва да се увеличава. Изграждането на един приют в Смолян би струвал около 300 хил. лв. Но това е само за начало, след това ще са нужни десетки хиляди лева за месечна издръжка.

Този проблем трябва да се реши на национално ниво, смята Мелемов. Ако една община се наеме да прави приют, тя трябва да приеме кучетата на общините наоколо.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян