Откриха внушителен символ на мира – бял гълъб от военни каски с маслиново клонче в клюна

10277
Откриха внушителен символ на мира – бял гълъб от военни каски с маслиново клонче в клюна
Снимка: Анита Чолакова

Внушителен символ на мира бе открит днес в Родопите, точно преди най-големия празник в Родопите – Гергьовден.

Монументът е направен от 250 военни каски, излезли от употреба, боядисани в бяло. Фигурата е с височина 5 метра и тежи 200 килограма. Представя символа на мира, известен по целия свят след Втората световна война – бял гълъб, носещ маслинено клонче в човката. По целия свят това е най-силното послание за мир, заявиха инициаторите на паметника.

Той е точно на входа на чепеларското село Забърдо, под т. нар. холивудски надпис "Добре дошли в Забърдо".

В основата на внушителния бял гълъб две ръце държат в шепа земното кълбо, направено също от военни каски, като на всяка от тях е знамето на различна държава. 

Лентата на скулптурата прерязаха областният управител на Смолян Емил Хумчев и кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев. Идеята е на кмета на Забърдо Валентин Черпоков.

Автор на композицията е скулпторът Антон Урдажиев - възпитаник на Националната художествена академия, специалност "Металопластика".

"Ние сме съпричастни с това, което става по света и се молим за мир. Сътворихме тази мечта с помощта на приятели, защото като малко селце в България и в Родопите искаме да покажем, че сме съпричастни със световните проблеми", каза Черпоков. Той специално благодари на кмета на Чепеларе за оказаната му помощ.

"Забърдо е известно село с кмета Черпоков. Знаем, че всяка година прави нещо стойностно, но неговата последна идея е много актуално и надмина очакванията ни. Със всяка следваща инициатива той надгражда предишната. Забърдо е много специално място, с много известни личности, атракциони. Знаете, че тук са и Чудните мостове. Фактът, че сме тук, че сме заедно, че мислим за събитията, които се случват, е важен. Ние, родопчани, сме миролюбив народ, обичаме да общуваме, да мислим за децата си и това, което се случва в света, за нас е непонятно. Затова тази скулптура е много актуална и призивът на Черпоков е много важен. Пожелавам на всички здраве и да мислим за децата си, защото те са нашето бъдеще", каза кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев.

"Няма как човек в днешния ден да не бъде развълнуван и благодарен. Аз съм изключително благодарен на Черпоков за поканата да присъствам на това събитие. Една негова идея, реализирана от скулптура Антон Урдажиев, която не само символизира мира, но също гостоприемството и миролюбивия нрав на родопчани. Забърдо от години е вратата на нашата област, символизирайки гостоприемството, нашето виждане за свобода и достойнство. Още на влизане в нашата област ни посреща скулптурата на гостоприемството с гайдар и певица. Под звуците на родопската музика и сега откриваме този монумент. Забърдо символизира духа на нас, родопчани. Символизира нашата жажда за свобода и достойнство", каза в словото си областният управител Емил Хумчев.

Неговата надежда е всички заедно да превърнем Родопите от изоставено място в истинско съкровище на България. По думите му от такива инициативи и послания все повече се нуждаем в днешните размирни времена - послания за мир, единство, благоденствие.

„Да направим така, че нашите съграждани да се чувстват по-добре, живеейки в Родопите. Днешният ден ще остане паметен за нашата област, защото казваме ясно, че сме мирни, справедливи хора, искаме да живеем в спокойствие и по-добри времена", заяви още Хумчев.

"Дано посланието да стигне до повече хора и това хубаво село да се прослави в света", каза скулпторът Антон Урдажиев.

"По право и по чест съм в Забърдо. Поредната инициатива на вашия кмет, кмет е направил така, че Забърдо го знаят не само в България. Това е селото с най-много атракции и ние затова се стараем да отличим всичко, което се прави в определено селище, за да остане в историята за децата ни", каза Поли Иванова - собственик и издател на „Дестинация България“.

Тя обяви, че кметът Валентин Черпоков ще получи за втора поредна година грамотата "Посланик на туризма".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян