Паметник на песен откриха в Златоград

8732
Паметник на песен откриха в Златоград
Снимка: Actualno.com

Уникален по рода си паметник - на песента за Дельо Войвода, откриха днес в Златоград. Автор на композицията е скулпторът Ангел Каравланов, чийто род е от родопското село Чокманово. На футуристичната каменна композиция са изобразени Земята и планети от Вселената, а в средата е диска, изпратен преди 40 години от космическата станция Вояджър. На гърба на мемориала с големи букви е изписана частта от текста, записан на този диск.

На церемонията присъстваха изпълнителката на песента Валя Балканска и гайдарят Петър Янев. Заради факта, че е прославила България, Валя Балканска от години е почетен жител на Златоград.

Намериха къщата на Дельо Войвода

В Златоград беше идентифицирана къщата, в която е живял и се е криел Дельо войвода. Това каза за „Фокус” археологът проф. Н...

Преди това на тържествено заседание на местния парламент бе връчено почетното гражданство на археолога проф. Николай Овчаров. Той е удостоен с тази чест заради огромните си заслуги да открие и популяризира културно-историческите дадености на община Златоград.

"Безспорно проф. Овчаров е направил много за културния историческия и археологическия туризъм в региона. Не само в разработките и книгите. Аз съм убеден, че професорът живее със Златоград. Благодарим за заслугите, за всичко, което сте направили, съвместно и с Митушев –друг почетен гражданин на Златоград", заяви градоначалникът.

"Макар че не съм от тук, винаги си спомням лятото преди 15 г., когато копаехме за втора година Перперикон. Тогава бившият директор на кърджалийския музей в жегата поиска да видим един град на границата между двете области..Не бях идвал в Златоград, в тази жега не ми се идваше. Тогава Златоград нямаше облика, който има днес. Но видях покривите, белите стени на възрожденските къщи, усетих за себе си, че ще остана за Златоград. И оттогава работя Златоград да се превърне в културна дестинация. Тогава едновременно се работеше по няколко обекта - Перперикон, Татул, Етнографския комплекс на Златоград. И впоследствие това стана най-успешният културен маршрут в България, каза проф. Овчаров.

На заседанието бяха отличени 20 изявени ученици, които със своя талант и знания са прославили Златоград през 2017 година. Кметът връчи на всеки от тях плакети, а поздрав със стихове и песен направиха местни ученици.

Кметът на Златоград с революционни мерки срещу вандалите

Който чупи купи – но в троен размер! Такава битка започна кметът на Златоград срещу вандалите, които рушат общинска собственост. ...

"Аз съм особено развълнуван след тази кратка литературна импресия, развълнуван и затова че в Златоград расте поколение, което със сигурни ръце ще поеме съдбата на Златоград и ще го направлява в правилна посока. Това са деца, в чието сърце гори любов към родното място. Ние отбелязваме днес 105 години свобода, но Златоград има много богата история. Това ни задължава, задължава ни съдбата на поколения златоградчани да продължим да градим доброто бъдеще на нашия град ", заяви областният управител Недялко Славов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян