Прочутите родопски картофи гният по складове

15115
Прочутите родопски картофи гният по складове

Вносът срива пазара на картофи българско производство. Тонове родопски картофи залежават по складове в Смолянско, а производителите се чудят какво да ги правят.

Картофи трудно се изкарват, но още по-трудно се продават в България. Производители от смолянското село Момчиловци се оплакват, че ниските цени на вносните подбиват цената на родопските картофи. Те продават стоката си с цена на едро за 20-25 стотинки за килограм, а самото семе надхвърля 1 лв., предаде bTV.

Вносът подбива изкупната цена на картофите във Велинградско

Добра е реколтата от картоф във велинградското село Света Петка, но изкупните цени са на стойност от 0.25 лв/к, което е подигравка с тр...

„Заради вноса, миналата година по-бързо се реализираха, сега трудно”, признава производителката Шина Шукерова.

Субсидиите не могат да покрият себестойността на продукцията. Желанието на родопчани да отглеждат екологично чиста продукция се изчерпва с всеки изминал ден.

„С триста зора, ето цяла зима съхраняваме. Ако има хубави субсидии, които да покрият, може някой да се измами да засее, обаче намаляват", коментира производителят Тодор Попсавов.

Вносните картофи са залели дори и пазара в Смолян. Собствениците на заведения за хранене обаче предпочитат местното производство.

Дъждът забави значително развитието на картофите в Смолянско

Значително е забавен растежът на картофите в Смолянско, заради дъждовете през последните седмици. Това каза за „Фокус” ...

„Дори ни се наложи веднъж да използваме вносни, не бяха хубави, наложи се да ги изхвърлим, защото не можем да си позволим да си изгубим клиентите. А за най-вкусното традиционно ястие в Родопите - пататникът, е необходим хубав картоф, за да стане добре”, обясни София Стефанова, собственик на заведение за хранене.

Прочутите родопски картофи обаче трудно намират пазари и скоро ще изгният. „Ами с тях храним добитъка…”, призна Шина Шукерова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян