Протестиращи от Доспатско: Дървата поскъпнаха двойно, а не ни дават достатъчно

3889
Протестиращи от Доспатско: Дървата поскъпнаха двойно, а не ни дават достатъчно
Снимка: Ахмед Ахмедов

В знак на протест стотици жители на Доспатска община блокираха днес за повече от час пътя Девин-Доспат. Недоволството им е срещу малките разрешени количества дърва за огрев на домакинствата. Кметовете от община Доспат готвят петиция до Народното събрание и премиера акад. Николай Денков, с която настояват да се промени Законът за горите изцяло в полза на населението.

Хората са недоволни от промяната в Закона за горите, с която се намаляват количествата дърва за огрев - до 10 кубика за сезон и изискването за притежаване на лиценз при работа с резачка, ако добиват сами дървата си за огрев. На практика това количество е крайно недостатъчно за огрев на едно домакинство, тъй като в Родопите зимите са тежки и продължителни.

Това количество даже е недостатъчно само за една печка, а ако се пали повече от една - например в детска стая, което е нормално, тогава още през януари-февруари най-късно март месец дървата са свършили. Отоплителният сезон в района обаче започва от най-късно от началото на октомври и приключва най-рано в края на май месец. 

Според промените на едно домакинство се полагат до 10 пространствени кубически метра дърва за огрев. Преди промяната всяко домакинство е имало право на десет кубика дърва, но плътни, което се равнява на около 16-17 пространствени кубически метра дърва.

Местните жители се гневят, че 10-те отпуснати кубика дърва не само че са недостатъчно, а и поскъпват по два пункта. Първо, защото това количество е по-малко от един курс на камион, а те плащат за цял курс, независимо колко дърва са натоварени и така се оскъпява общата цена на кубик. Второ, защото от година вече е удвоена цената на дърва на корен – от 6 на 12 лева за кубик.

Хората се оплакват, че в дървета в гората гният, но не им ги разрешават.

„Досега даваха 15 кубика, което е нормално за една кола. Като намалят кубиците, превозът се вдига, шофьорът не може да намали цената на курса и дървата се вдигат още веднъж. Макар че ги вдигат от горското, още веднъж вдигат и цената с транспорта. Не знам дали знаят тия горе, че Доспат е на 1400 м надморско равнище и 10 месеца тук е зима. Как така с 10 кубика дърва ще се топли едно семейство?! Това възможно ли е?! Искаме да увеличат кубатурата на дървата“, настояват протестиращи.

Към протеста се присъедини и кметът на община Доспат Елин Радев. Той съобщи, че всички кметове на населени места от общината готвят петиция, с която ще настояват за законодателни промени, чрез които да се реши проблемът.  

Местни жители смятат, че ако управляващите не чуят мотивите им, се очертава поредната тежка зима.

„И нека народните избраници не се чудят, когато хората напускат селата в търсене на по-добър живот зад граница, а районът обезлюдява“, коментираха хора от доспатските села.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян