Кметът на Доспат: Промените в Закона за горите са в ущърб на хората

3785
Кметът на Доспат: Промените в Закона за горите са в ущърб на хората
Снимка: Община Доспат

Промените в Закона за горите са съществени и повечето от тях са в ущърб на населението, заяви кметът на Доспат Елин Радев пред „Вестник на община Доспат“.

Първото неудобство по думите му е, че хората ще трябва всяка година да подават заявления за включване в списъка за дърва за огрев. До сега списъците само са били актуализирани в зависимост от демографската промяна, съответно допълвани с новите заявления.

Второ неудобство е, че физическите лица ще могат да добиват сами дървата си за огрев, ако притежават удостоверение за правоспособност за работа с механизирани средства (моторни триони). Глобата за това е от 100 до 300 лева. Ако не притежават този документ, трябва да възлагат добива на лица, които имат такава правоспособност. Това според кмета ще коства на хората много пари и време, тъй като лицата, притежаващи такъв документ в тяхната община, не са повече от 30.

„Ако ще трябва да се разчита на тях, ще се губи време, нерви и средства“, посочи Радев.

От тази година едно домакинство може да получи до 10 пространствени куб. м. дървесина, докато преди измененията получаваха по 15 м3 и това пак е в ущърб на хората.

„При нас, в планинските райони, е абсолютно невъзможно едно домакинство да се топли с 10 кубика на година. Когато измененията в този закон бяха подложени на обществено обсъждане, ние изпратихме своите възражения чрез Националното сдружение на общините в РБ и възразихме по този и други въпроси, но уви, това не беше взето предвид при окончателното одобрение на измененията в Закона за горите“, каза кметът.

Според него четвъртия проблем са цените на дървата.

Кметът на Доспат с награда за най-добър социален партньор от СБУ

Кметът на Община Доспат инж. Елин Радев с ново признание – този път от Синдиката на българските учители. Той получи призът "Най-д...

“Те скочиха почти двойно, което ще е непосилно за хората. Така например цената на 1 кубик дърва за огрев на склад за 2023 г. е 51,84 лв. с ДДС, а през 2022 г. беше 30,24 лева. За дървесината на корен за 2023 г. цената е 12 лв. с ДДС за кубик, а през 2022 г. – 6 лв. За възрастните хора и за тези, които нямат възможност сами да си добият дървата, цената ще е буквално непосилна. За 10 куб. м. с дължина 1 метър ще трябва да се платят приблизително 520 лв. Транспортът от средна дистанция е приблизително 200 лв. на кола, отделно за товарене, разтоварване и допълнително рязане на късо ще са нужни около 150 лв. на кола. Така общата сметка показва, че 10 кубика дърва за огрев, закупени от склад, ще струват на домакинство не по-малко от 870 лв., или 87 лв. за кубик, което е доста голяма сума“, изчислява градоначалникът.

Той е сметнал, че когато дървесината се добива на корен, пак ще излиза доста по-скъпо в сравнение с миналата година , ако хората нямат документ за правоспособност.

„Позволителното за 10 куб. м ще струва 120 лв. Ако лицето не притежава документ за правоспособност, ще трябва да плати за добиването приблизително по около 30 лв. за кубик. или 300 лв. за 10 кубика. Транспортът от средна дистанция е приблизително 200 лв. на кола. Или ще стартира с около 620 лв. за 10 м3 дърва. За сравнение, през 2022 г. разходът за 15 м3 при добив на корен възлизаше на около 350 до 400 лв. максимум“, уточнява Радев.

По думите му единствената добра новина от промените е, че заявленията ще се изпълняват по реда на тяхното постъпване.

“Ние ще изготвяме списъците по реда на тяхното постъпване, а съответните горски служители ще трябва да спазват поредността в списъка. Замисълът е да се избегне раздаването на свои хора или на такива с някаква протекция за сметка на  останалите, които трудно се дореждат да вземат дърва навреме. И всичко при условие, че това изискване се спазва“, обобщи кметът на Доспат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян