Пускат един тон пъстърва за Световното по риболов в Девин

3088
Пускат един тон пъстърва за Световното по риболов в Девин
Снимка: iStock

Националните отбори на общо 17 държави ще участват в 20-ото Световно първенство по риболов на хищници, което ще се проведе през уикенда в родопския град Девин. Организаторите са Българската федерация по риболовни спортове, Съюзът на ловците и риболовците и община Девин.

Шампионатът се открива в четвъртък, 11 май, на централния площад в града. Състезанията ще бъдат на река Въча в района на село Михалково. За да кълве като за световно, участъкът ще бъде зарибен с един тон балканска пъстърва.

Лондон и Брюксел се споразумяха за риболова

Великобритания и ЕС постигнаха споразумение за ограниченията на риболова през 2022 г., съобщи в изявление Министерството на околната ср...

Националният отбор на България беше сформиран след квалификации между най-елитните ни състезатели. В състава са капитанът на нашите и пети в световната ранглиста Георги Гетов от КСР „Михалково“, седмият Тодор Костадинов от старозагорския „Фиш24“, Люси Дремалов и Петър Лаков от столичния „Фишинг Зоун“ и Стефан Йорданов от „МФ Такъл“ (Пловдив). Треньорският екип включва асовете на родопската риболовна школа Любомир Бояджиев и Евгений Бон, както и младият специалист Боян Ярков.

Състезанията в тази дисциплина са много зрелищни, тъй като риболовците се движат непрекъснато по реката в опитите си да издебнат и уловят хитрите пъстърви. Самите риби са много борбени и често успяват да се откачат, тъй като куките са без контри. По регламент се лови само с изкуствени примамки, а хванатите риби се пускат обратно във водата.

Девин бе домакин на същия шампионат през 2021 г., когато бяха счупени всички видове рекорди. Състезателите тогава уловиха общо 5984 пъстърви, а чехът Михал Чепелак направи смайващо постижение – 57 хванати риби само за един рунд от 45 минути. Сега сред фаворитите за място в тройката са световните шампиони от Италия, както и Украйна, Чехия, Словакия и Полша. Българският тим също има своите шансове, той стана трети през 2021 г.

Специално за шампионата у нас пристига президентът на световната федерация по спортен риболов ФИПС проф. Уго Клаудио Матеоли. Италианецът има голямо доверие на БФРС и нейния президент Георги Михайлов в организирането на световни първенства. За последните десет години България е била домакин на девет шампионата на планетата в различните дисциплини. В риболова на пъстърва Девин и река Въча са били арена на общо пет световни първенства, а състезателното трасе на река Въча е считано за най-висока категория.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян