Режат тръстиката в хвостохранилище "Ерма река", за да не мъти водата

11409
Режат тръстиката в хвостохранилище "Ерма река", за да не мъти водата
Снимка: Actualno.com/Анита Чолакова

Вече режат тръстиката в хвостохранилище "Ерма река". Уведомлението е от страна на "Горубсо – Златоград", съобщава местната администрация на Златоград.

От управата предупредиха, че вследствие на тези действия е възможно да се получи помътняване на реките Голяма и Върбица.

Екоексперти преброиха 50 мъртви риби в златоградски реки

Мъртва риба от вида мряна е установена в малки участъци от реките Голяма и Върбица. Около 30 мъртви екземпляра са преброени в река Върб...

Премахването на част от папура в езерото е в изпълнение на предложените мерки на 13-ти декември 2017 г. от междуведомствената комисия, назначена със заповед на областния управител на Смолян Недялко Славов.

На извънредно общинско заседание на 15 януари проф. Иван Нишков от Минно-геоложкия университет уведоми съветниците, че вече е сключен договор с румънска фирма, която ще извърши почистването на растителността от 100 декара в хвостохранилището. Той съобщи, че е наета амфибия, специализирана за такива мероприятия, която ще почисти зоната близо до стената.

"Това беше една от мерките, които бяха набелязани, да се почисти папура, тъй като се е разсеял по цялото протежение на речния хвостов провод и трябва да го освободим, за да може да се оттича водата и да не влиза залпово. Машината е специализирана и с нея работят двама румънски специалисти. Тя почиства като смила папура и го оставя покрай брега на хвостохранилището", каза Ружа Бодурова – изпълнителен директор на „Горубсо – Златоград“.

Тя информира също, че днес изтича и последния ден, в който дружеството получава оферти от три институции за изграждане на помпена станция на хвостов провод покрай Крушкова махала, така че тя да не се замърсява. Офертите са от "Нипровода", "Енергопроект" и УАСГ.

Готов е генералният план за организация на движението в Златоград

Готов е генералният план за организация на движението в Златоград и предстои неговото представяне пред обществеността, съобщиха от мест...

"Става въпрос за достатъчно голяма инвестиция от страна на предприятието, дано да има ефект. Нищо не става с малко пари в нашата дейност", коментира Бодурова.

Почистването на хвостохранилището е една от мерките за подобряване на качеството на изливащите се води от хвостохранилището в реките Голяма и Върбица. Решението минното предприятие да почисти папура бе на Междуведомствената комисия, назначена със заповед на областния управител на Смолян Недялко Славов. Смята се, че реките, а от там и питейни води, се замърсяват заради състоянието на хвостохранилището.

В Златоград на няколко пъти имаше напрежение заради промяна на цвета на водата на реките, а проби показаха, че има завишаване на тежки метали, за което "Горубсо - Златоград" беше санкционарано. Тогава експерти заявиха, че водата потъмнява отчасти и заради папура, заел голяма част от хвостохранилището. Затова от дружеството се ангажираха да отстранят поне тази част от него, която е до стената, за да не влиза водата залпово в съоръжението.

За 8 години 3,67 млн. пътници са преминали през ГКПП – Златоград

За осем години откак е открит граничният контролно-пропускателен пункт в Златоград през него са преминали 3 692 590 пътника и 1 169 662...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян