X
 
 

Режат тръстиката в хвостохранилище "Ерма река", за да не мъти водата

643 0
photo of Режат тръстиката в хвостохранилище "Ерма река", за да не мъти водата
Снимка: Actualno.com/Анита Чолакова
Вече режат тръстиката в хвостохранилище "Ерма река". Уведомлението е от страна на "Горубсо – Златоград", съобщава местната администрация на Златоград.

От управата предупредиха, че вследствие на тези действия е възможно да се получи помътняване на реките Голяма и Върбица.

Екоексперти преброиха 50 мъртви риби в златоградски реки

Мъртва риба от вида мряна е установена в малки участъци от реките Голяма и Върбица. Около 30 мъртви екземпляра са преброени в река Върб...

Премахването на част от папура в езерото е в изпълнение на предложените мерки на 13-ти декември 2017 г. от междуведомствената комисия, назначена със заповед на областния управител на Смолян Недялко Славов.

На извънредно общинско заседание на 15 януари проф. Иван Нишков от Минно-геоложкия университет уведоми съветниците, че вече е сключен договор с румънска фирма, която ще извърши почистването на растителността от 100 декара в хвостохранилището. Той съобщи, че е наета амфибия, специализирана за такива мероприятия, която ще почисти зоната близо до стената.

"Това беше една от мерките, които бяха набелязани, да се почисти папура, тъй като се е разсеял по цялото протежение на речния хвостов провод и трябва да го освободим, за да може да се оттича водата и да не влиза залпово. Машината е специализирана и с нея работят двама румънски специалисти. Тя почиства като смила папура и го оставя покрай брега на хвостохранилището", каза Ружа Бодурова – изпълнителен директор на „Горубсо – Златоград“.

Готов е генералният план за организация на движението в Златоград

Готов е генералният план за организация на движението в Златоград и предстои неговото представяне пред обществеността, съобщиха от мест...

Тя информира също, че днес изтича и последния ден, в който дружеството получава оферти от три институции за изграждане на помпена станция на хвостов провод покрай Крушкова махала, така че тя да не се замърсява. Офертите са от "Нипровода", "Енергопроект" и УАСГ.

"Става въпрос за достатъчно голяма инвестиция от страна на предприятието, дано да има ефект. Нищо не става с малко пари в нашата дейност", коментира Бодурова.

За 8 години 3,67 млн. пътници са преминали през ГКПП – Златоград

За осем години откак е открит граничният контролно-пропускателен пункт в Златоград през него са преминали 3 692 590 пътника и 1 169 662...

Почистването на хвостохранилището е една от мерките за подобряване на качеството на изливащите се води от хвостохранилището в реките Голяма и Върбица. Решението минното предприятие да почисти папура бе на Междуведомствената комисия, назначена със заповед на областния управител на Смолян Недялко Славов. Смята се, че реките, а от там и питейни води, се замърсяват заради състоянието на хвостохранилището.

В Златоград на няколко пъти имаше напрежение заради промяна на цвета на водата на реките, а проби показаха, че има завишаване на тежки метали, за което "Горубсо - Златоград" беше санкционарано. Тогава експерти заявиха, че водата потъмнява отчасти и заради папура, заел голяма част от хвостохранилището. Затова от дружеството се ангажираха да отстранят поне тази част от него, която е до стената, за да не влиза водата залпово в съоръжението.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 28 май

Овен Този понеделник следете за нови служебни възможности. Опитайте се да успеете за всички срещи, които сте уговорили. Не се колебайт...

missing image
Почина синът на годеника на Емилия

19-годишният Феди Башур, който пострада при катастрофата на автомагистрала „Тракия” в четвъртък, е починал. За съжаление, ...

missing image
Умира цар Симеон Велики

Цар Симеон I Велики е български владетел, управлявал България от 893 до 927 г. по време на Първата българска държава. Успешните войни ...