Семейство от Смолян станаха пчелари №1 на България

6193
Семейство от Смолян станаха пчелари №1 на България
Снимка: Анита Чолакова

Семейство Надежда и Недко Митеви от Смолян взеха националната награда „Пчелар №1 на България“ за 2022 година. Отличието им се присъжда с утвърдената на пазара марка „Пчелна ферма Митеви – в синхрон с природата“.

Дава се от вестник „Пчеларство“ и „Клуб на пчеларите №1“ като оценка за смолянската ферма, развиваща пчеларство на високо професионално ниво, насочено към потребителите.  

Продуктите на смолянските фермери са разпознаваеми на пазара в Смолянско, мед и пчелни продукти от ферма „Митеви“ пътуват и до потребители във Великобритания, казват от сдружението „Родопска пчела“.

Пчелната ферма залага на продажбите на дребно, разпространявайки продукцията си през малките магазини и търговци. Успешният маркетингов модел на ферма „Митеви“ всъщност е пример за разпознаваем качествен продукт, който достига до пазара чрез обикновените квартални магазинчета, а вече са продава и посредством медомат в центъра на Смолян, информира БТА. 

Надежда Митева съветва потребителите да купуват продукти от пчелари, които познават и са сигурни, че техният мед не е смесен с нищо.  Тя казва, че с колегите ѝ в Смолянска област съхраняват родопската пчела в доста чист вид. Заплахата за тях е свързана предимно от внасянето на чужди видове, смята тя.

Според нея във високите части на планината е по-трудно развитието на комерсиално пчеларство, което възпира и честата злоупотреба с експерименти с чужди видове. От друга страна в планинския район по-рядко идват пчелни колонии от равнинните зони, което също е една от причините за запазване чистотата й. 

Пчеларството е животновъдството, което е най-близо до природата, допълни Надежда Митева. По думите ѝ, сложната и много интересна организация на пчелите привлича мнозина да се занимават с пчеларство. По думите на съпруга й Недко Митев именно с интереса и любопитството как е устроен животът на пчелите, как се случват нещата в пчелния кошер е стартирала преди години и пчелна ферма „Митеви“.   

Изследвания през последните години, включително и ДНК-анализи, установяват, че пчелите в България са доста древни, посочи председателят на Националната развъдна асоциация по пчеларство проф. Пламен Петров, който бе гост на церемонията в Смолян.

По думите му изследванията доказват, че българската пчела е различна от пчелата карника.

“Не е случайно, че научното название на латински на пчелата, обитаваща България, е с подвидовия епитет Родопика - apis mellifera rodopica“, допълни проф. Пламен Петров.

"Българската пчела е различна от карниката по категоричен начин, различна от всичко друго, което ни заобикаля. Като генезис се оказва, че нашите пчели в страната са доста древни. Всичко онова, което е било на Север по време на ледниковите периоди и там не са могли да съществуват нито животни, нито растения, а точно тук, Рило-Родопският планински масив е бил един от рефугелните, или така наречените убежища, където пчелите и всички останали живи същества са можели да се съхранят. Ние решихме да дадем латинското или научно название на пчелата, обитаваща България, с подвидовия епитет "Родопика", уточни проф. Пламен Петров.

Пчелар иронизира държавата: Борисов като минава покрай някой пчелин, да хвърли една пачка

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян