Ще проектират трета лента между Асеновград и Смолян

3240
Ще проектират трета лента между Асеновград и Смолян
Снимка: Анита Чолакова

В програмата на АПИ за 2022 г. е предвидено да бъде обявена обществена поръчка с предмет "Изработване на технически проект за изграждане на трета лента на път ІІ-86 Асеновград Смолян в участъците от 68-ми до 73-ти километър и т.н. Прогнозните средства са заложени в тригодишната бюджетна рамка на Агенцията. Това съобщи Гроздан Караджов – вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството в отговор на въпрос, зададен му от народния представител Зарко Маринов.

Маринов мотивира въпроса си с това, че между Асеновград и Смолян пътният трафик значително е затруднен заради планинския характер на терена - много хоризонтални криви с малки радиуси, липса на видимост и на отсечки, даващи възможност за изпреварване на тежкотоварните автомобили.

 

 

„Предстои отваряне на граничния контролно-пропускателен пункт "Рудозем - Ксанти", планирано за тази година. Пунктът вече е изграден и очакваме през следващите месеци гръцката страна да свърже своята пътна мрежа с пункта. През ГКПП "Рудозем - Ксанти" е предвидено да преминават и товарни автомобили.Има необходимост от приоритетно разширение на пътя, като до момента от Агенция "Пътна инфраструктура" е извършено предпроектно проучване за изграждане на частична трета лента.Предвид огромното значение на тази пътна връзка за развитието на Смолянска област, въпросът с разширението й е от огромен интерес за жителите й, но повече от 10 години видимият резултат е само проект в идейна фаза. Смолянска област е единствената в страната, която няма нито един километър път първи клас, няма пряк достъп до ЖП-мрежа или автомагистрала“, сочи депутатът.

Конкретният му въпрос е дали има проект или предстои проектирането да бъде възложено.

Министър Караджов отговори, че е изработено прединвестиционно проучване за изграждане на трета лента в участъка от км 27+710 до 102+600 и тази година е предвидено да се възложи изработването на технически проект.

През юни 2019 г. изпълнителят е предал документацията в окончателен вид, съобразена с решенията на проведения експертен технико-икономически съвет, с което предметът на възложената поръчка е изпълнен.

Обходът на Чепеларе ще е с евросредства, умуват за трета лента между Смолян и Асеновград

Обходът на Чепеларе с дължина почти 4 километра ще се финансира с евросредства от Оперативна програма „Транспорт и транспортна св...

 

 

Той уточнява, че относно трасето до ГКПП Рудозем-Ксанти по програмата Интеррег Гърция-България АПИ, съвместно с гръцката компания Егнатия Одос и областната администрация Смолян, изпълнява общия стратегически проект, насочен към подобряване на трансграничната достъпност.

Основната му цел е да бъде изграден нов ГКПП Рудозем-Ксанти, път Рудозем-Димарио, като при завършването му ще се осигури откриване и функциониране на още едно ГКПП, изграждане на нова пътна ос Смолян-Ксанти, повишаване на мобилността и достъпността в трансграничния регион.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян