Гърците обявиха конкурс за подход към ГКПП "Рудозем-Ксанти"

9946
Гърците обявиха конкурс за подход към ГКПП "Рудозем-Ксанти"
Снимка: Pexels

Конкурс за втората важна отсечка на тяхна територия, която свързва Ксанти с българската граница и ГКПП „Рудозем-Ксанти“, обявиха гърците. Става въпрос за участъка между селата Меливия и Димарио. Документацията е публикувана в сайта на държавната компания Егнатия Одос. Прогнозната стойност на поръчката с предмет „„Ехинос - Меливия“ и „Меливия – гръцко-българска граница“ - Подсекция: „Обход на Меливия - кметство“ е 39 375 000 евро.

В обхвата й се включва обход на Меливия и обновяване на пътя от Димарио до Меливия - общо 10,76 км.

Вертикалната ос "Ксанти - Ехинос - гръцко -българска граница" свързва магистралата „Егнатия Одос“ с гръцко-българската граница с позицията й на нов граничен контролно-пропускателен пункт. Тя е част от Трансевропейската пътна мрежа и с нейното изграждане ще се свърже Смолян и Рудозем (България) с пътя за Ксанти през съществуващия път, се сочи в документацията към обществената поръчка.

(Краят на българския участък до ГКПП "Рудозем-Ксанти" и началото на гръцкия)

Пътният проект е с приблизителна дължина 10,76 км и включва изграждането на нов участък за обхода на населено място Меливоя с дължина 2,11 км, изграждане на кръстовища към Меливия-изток и Аймонио (Меливия-запад), надграждане на съществуващия път с локални варианти на трасето от Меливоя до Димарио с обща дължина приблизително 8,65 км, изграждане на кръстовища на нивата на Котили и Димарио и адаптацията им към строителния проект от Димарио до гръцко-българската граница.

Проектната скорост по участъка варира от 40 до 60 км/ч, поради интензивния планински терен. Срокът за изпълнение е 24 месеца от сключването на договор с изпълнител. Оферти се подават до 22-ри септември, се сочи още в конкурсната документация.    

От наша страна ситуацията е следната:

Строителството на ГКПП „Рудозем-Ксанти“ приключи заедно с подходния път , чиято дължина е 800 метра, следва подписване на акт Образец 16. Предстои доставка на оборудване за нуждите на съответните служби - Главна дирекция „Гранична полиция“ и Агенция „Митници“ на Република България, както и за служителите на „Гранична полиция“ на Република Гърция“.

(Така изглежда в момента новият ГКПП "Рудозем-Ксанти")

Изградена е административна сграда за българската и гръцката гранична полиция, за българските митнически служби, хале за щателна митническа проверка, контролни кабини на трасетата - общо 16 броя, площадка за мобилен рентген, обществени тоалетни на вход и изход, здравен контрол, навес с метална покривна конструкция и цялостно осветление на обекта.

В строителство е 7-километровият второкласен път Средногорци - Рудозем, област Смолян, разделен на два участъка. Съгласно линейния график се предвижда дейностите по целия обект да приключат до края на 2021 година.

Третият подобект е обходен път на град Рудозем с обща дължина 2,6 км. По него се предвижда реконструкция на съществуваща улица, изграждане на ново пътно трасе и две нови съоръжения: виадукт с дължина 200 м и мост над река Чепинска, също така ремонт на мост над р. Арда.

Избрани са изпълнители на строителните работи. Договорите за строителен надзор са подписани. Планира се ремонтът на пътното трасе да започне в началото на тази есен със срок за изпълнение 10 месеца след Протокол обр. 2а за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво.

Строителството на виадукта ще бъде реализирано през 2022 г. За ремонта на пътното трасе и изграждането на съоръжението има издадени разрешения за строеж от община Рудозем. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян